VAKCINOM PROTIV BOLESTI: Tribina "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV ne!" u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

02. 03. 2023. u 19:38

U ORGANIZACIJI Udruženja „Roditelj”, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, i u Kraljevu je održana tribina „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE” o značaju imunizacije HPV vakcinom kao prevenciji raka grlića materice i drugih oboljenja koje izaziva HPV virus.

ВАКЦИНОМ ПРОТИВ БОЛЕСТИ: Трибина Заједно против рака грлића материце - ХПВ не! у Краљеву

DZ Kraljevo

Kako se moglo čuti, do sada je u Srbiji više od 28.000 dece primilo HPV vakcinu, tako da smo među 140 zemalja koje sprovode imunizaciju, ali da treba dodatno raditi na edukaciji roditelja.

- Od posledica HPV infekcije, odnosno raka grlića materice, obolevaju i umiru naše žene i, prema statistici, među prvima smo u svetu po incidenci. U najrazvijenijim zemljama sveta se zbog mera prevencije, HPV imunizacije i skrining programa o ovoj bolesti ni ne govori - rekla je dr Katarina Boričić sa Instituta „Batut“.

Prema rečima dr Mirjane Krčevinac, direktorke Doma zdravlja Kraljevo, HPV vakcina je proglašena najbezbednijom u borbi protiv ove opake bolesti.

- Uz pravilnu edukaciju vakcina će spasiti živote mladih devojaka i žena – naglasila je, pored ostalog, dr Krčevinac. - HPV vakcinu može da primi svako dete, naravno, uz saglasnost roditelja. Nema kontraindikacija i vakcina je potpuno bezbedna. Apelujem na roditelje da se odazovu i da veruju izabranim pedijatrima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!