DO KRAJA MARTA POČINJE VAKCINACIJA PROTIV HPV VIRUSA: Preventivom sprečiti teška oboljenja

D.Curać

02. 03. 2023. u 09:05

VAKCINACIJA protiv humanog papiloma (HPV) virusa počeće krajem marta ove godine i na području Istočne Hercegovine.

ДО КРАЈА МАРТА ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА: Превентивом спречити тешка обољења

D. Curać

Tim povodom Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo održali su informativnu radionicu medicinskim i prosvetnim radnicma o programu vakcinacije.

- Biće nabavljeno ukupno 10.000 vakcina koje će biti distribuirane u domove zdravlja u Srpskoj. Vakcinacijom se mogu sprečiti opasne bolesti čiji je uzročnik u velikoj meri humani papiloma virus, kao što su karcinom grlića materice, vulve, anusa, penisa i vrlo često karcinom ždrela - rekao je Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja u Vladi RS.

Vlada RS je, prošle godine, donela odluku i obezbedila sredstva za nabavku devetovalentne vakcine, koja se koristi u celom svetu.

- To je najnovija vakcina protiv HPV virusa i ona će biti besplatna za decu od 11 do 14 godina. Ovaj proces vakcinacije će teći kao i svaki drugi vakcinalni proces preko domova zdravlja. Osobe koje imaju više od 14 godina, pre svega mislim na devojčice, moći će da se vakcinišu u Institutu za javno zdravstvo. Treba spomenuti da je potrebno vakcinisati i dečake - dodao je Latinović.

BEZBEDNO I EFIKASNO CEPIVO

JULIJA Kralj, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo - Regionalni centar Trebinje, istakla je da čekaju isporuku prvih doza ove vakcine. Ističe da je ova vakcina veoma efikasna i vrlo bezbedna. Ovom prlikom u Trebinju su dogovorene pripremne, tehničke i organizacione aktivnosti o procesu vakcinacije protiv humanog papiloma virusa.

HPV virus je znatno prisutan u našoj populaciji, a pretpostavlja se da više od 80 odsto građana ima tu infekciju. Najbolji primer uspešnosti vakcinacije je primer Slovenije.

- Godišnje 50 žena umre od karcinoma grlića materice u Srpskoj, a neka incidenca zaražavanja je oko 200 žena u toku godine. Prevalencija pojave ove bolesti je u Srpskoj je 34 žene na 100.000 stanovnika, a ako to poredimo sa Slovenijom, gde je prevalencija sedam žena na 100.000 stanovnika, koja sprovodi vakcinaciju, možemo spoznati koliki je značaj ove vakcinacije - naglasio je Latinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći