ZAJEČAR GRAD MUZIKE: U sredu prvi koncert Gradskog orkestra

S. M. J.

20. 02. 2023. u 19:12

ZAJEČAR će pored Gradskog hora i Gradskog foklora dobiti i Gradski orkestar koji će raditi u okviru Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

ЗАЈЕЧАР ГРАД МУЗИKЕ: У среду први концерт Градског оркестра

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Na inicijativu Milana Mitića, direktora Osnovne muzičke škole “Stevan Mokranjac” u Zaječaru je osnovan Gradski orkestar. Novoformirani kvintet čine profesori zaječarske muzičke škole: Ivan Kostić (violina), Bratislav Smičković (violina), Uglješa Todorović (violina), Jelena Stojković (viola) i Milan Mitić (gitara).

-Gradski orkestar je veliko pojačanje za zaječarsku kulturu i školstvo, a pod našim okriljem. Mi možemo da pokrijemo deo troškova i učestvujemo u pripremi koncerata ali ćemo zajedno sa gradskim ocima gledati da u narednom periodu nađemo način stabilnog finansiranja gradskog orkestra. Naravno, imamo saglasnost gradonačelnika za ove prve korake a ostaje da se vidi kako ćemo se o tome brinuti u narednim godinama – ističe Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Novi ansambl će već u sredu, 22. februara prirediti i svoj prvi koncert na kojem će se predstaviti  delima Pahibela, Baha, Albinonija i Mocarta. Za sve zainteresovane ljubitelje klasike ulaz je slobodan.

-Posle protokola koji je  potpisan u decembru između dve ustanove  saradnja je sve jača. Osnovan je gudački kvintet grada Zaječara koji će, nadamo se, u budućnosti imati redovne nastupe kako u gradu tako i u istočnoj Srbiji. Kvintet čine profesori iz muzičke škole i po svom sastavuje  malo neuobičajen zato što u gudačkom kvintetu uglavnom imamo dve violine, dve viole i čelo a mi imamo tri violine, violu i gitaru koja pokriva čelo, bas i deonice orgulja, tako da će to biti neki novi zvuk  na ovim prostorima a i malo šire – rekao je Milan Mitić, direktor zaječarske Muzičke škole na današnjoj konferenciji za novinare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana