BIRA SE GRB OPŠTINE ĆUPRIJE: Ovo su predlozi (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

31. 01. 2023. u 16:12

JAVNA rasprava o nacrtu odluke o upotrebi imena i amblema opštine Ćuprija i odluke o izgledu i upotrebi grba i zastave opštine Ćuprija trajaće do 27. februara.

БИРА СЕ ГРБ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈЕ: Ово су предлози (ФОТО)

Foto:Novak Novaković

Opština Ćuprija poziva građane, državne organe, stručnu javnost i druge zainteresovane da se upoznaju sa tekstom nacrta i da daju svoje primedbe, predloge i sugestije. Primedbe, predlozi i sugestije mogu da dostave na imejl adresu: javnerasprave@cuprija.rs.

- Varijanta idejnog rešenja malog grba opštine Ćuprija sastoji se od štita i lente, a varijanta idejnog rešenja srednjeg grba opštine Ćuprija stilizovane srebrne krune, koja podseća na kulu grada, štita i lente. Ova varijanta grba ima najširu upotrebu na štampanim materijalima, papirnoj galanteriji, prezentacijama i prilagodljiva je za upotrebu u svim varijantama, jedna boja, zlatotisk, kao i za sve vidove štampe. Zato se ova varijanta najčešće i primenjuje. Varijanta idejnog rešenja velikog grba opštine Ćuprija sastoji se od stilizovane srebrne krune koja podseća na kulu grada, štita, lente i čuvara grba. Upotrebljava se u posebnim prilikama, ekskluzivnim publikacijama, memorandumima i poveljama – navodi Novak Novaković, direktor Muzeja „Horeum - margi Ravno“ u Ćupriji, kome je pripala čast da uradi idejno rešenje grba opštine Ćuprija, koji će najverovatnije biti simbol Ćuprije u budućnosti.

Foto:Novak Novaković

Foto:Novak Novaković

Foto:Novak Novaković

Foto:Novak Novaković

Kruna grba je srebrna i nazubljena sa tri zupca, merlona, u skladu sa brojem stanovnika Ćuprije, i nalazi se iznad štita. Stilizovana je paralelnim uzdužnim i poprečnim linijama tako da asocira na kulu grada.

Štit je zaobljenog dna, koji je u osnovi crvene boje, koja simbolizuje vekovnu militarističku prošlost Ćuprije od njenog osnivanja do danas, kao i sećanje na tradiciju predaka. - Polje u podnožiju štita je plavo i simbolizuje plodnost reka u čijem ušću se nalazi grad. Dva talasa srebrne boje na plavom polju predstavljaju dve reke Veliku Moravu i Ravanicu, a zlatni broj 1215. označava prvi pomen Ćuprije od strane srpskog vladara kao sastavni deo njegove teritorije. Iznad stilizovanih talasa nalazi se zidani zlatni most, kao simbol današnjeg imena, ali i simbol grada 2000 godina unazad. Na mostu se nalazi zupčasta ograda mosta srebrne koja ujedno simbolizuje tvrđavu grada, naselja, koje ovde egzistira više od 2 milenijuma. Na ogradi stoje stilizovane predstave grifona, okrenutih jedan ka drugom, stilizovani prema reljefu sa severne priprate manastira Ravanice...- kaže Novaković i dodaje da je srebrna lenta podeljena u tri drapera. Centralni draper je dominantan i po veličini i po položaju i na njemu je plavim slovima ispisan naziv Ćuprija.

Zastava opštine Ćuprija je pravougaonog oblika i crvene je boje. Nijansa zastave i položaj elemenata su inspirisani zastavom Nemanjića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024