ZALOGAJI S JUGA NA ISTOM MESTU: U Nišu otvoren prvi Degustaciono-edukativni centar kako bi se sačuvala domaća jela
AJVAR, roštilj, domaći džemovi, peglana kobasica i ostala tradicionalna jela sa juga Srbije, od sada će, svi koji dođu u Niš, moći da se probaju na jednom mestu - u Degustaciono-edukativnom centru, koji je otvoren u Ulici Kosovke Devojke.
Osim da sačuva od zaborava domaću kuhinju, cilj Centra je i promocija finalnih proizvoda s juga, a na čijim će ambalažama stajati žig "Zalogaj juga", koji će ukazivati da je to brend na jugu Srbije, u Nišavskom, Jablaničkom, Pčinjskom, Pirotskom i Topličkom okrugu.
- Ovde mogu da se probaju tradicionalna jela kojima se ponosimo i koja treba da budu prisutna u našim hotelima i restoranima. Ovo je jedinstveni objekat u Srbiji, a namena mu je pre svega degustacija proizvoda sa juga Srbije. Mi na ovaj način želimo da umrežimo poljoprivredne proizvođače koji su iz naših krajeva i ugostiteljske objekte i turiste. Na neki način želimo da pojačamo vidljivost naših proizvoda i kvaliteta koje ovo područje pruža u svojim namirnicama - kaže predsednica Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika i jedna od rukovodilaca centra Ančica Dimitrijević.
Osim degustacije proizvoda, Centar će biće otvoren za mlade ljude koji žele da steknu ili usavrše kulinarsko umeće.
- Mi već godinama uspešno radimo edukacije u sferi ugostiteljstva i turizma. Sada je ovo prilika da imamo svoj objekat gde ćemo na mnogo višem nivou raditi edukaciju naših članova, već školovanih ugostitelja i onih koji to nisu, a žele da budu. Ovo je jedna nova prilika za sve one koji vole ugostiteljstvo - rekla je Ančica.
Učenica ugostiteljske škole iz Niša Nikolija Dinić među prvima je postala član Degustaciono-edukativnog centra.
- Ovo je prilika da naučim sve ono što možda nisam u školi, da oplemenim svoje znanje, da učestvujemo u različitim takmičenjima kojima predstavljamo kako Udruženje, tako i sebe i našu školu i da usavršimo sebe i predstavimo se široj publici. Kada završimo školu, moji planovi su da nastavim da učim i postanem profesionalni kuvar, da ostanem u Udruženju i da osvajam nove medalje - rekla je ona.
FINANSIJERI
DEGUSTACIONI centar je deo projekta "Zalogaj juga" koji realizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš. Projekat je finansirala Evropska unija, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, preko programa "EU Pro plus". Vrednost je 55.000 dolara.
Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost
Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.
10. 05. 2024. u 16:45
VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom
MESTO gde pustinjski pejzaži oživljavaju avanturistički duh, a Sredozemno more poziva na potpuno opuštanje.
13. 05. 2024. u 11:46
AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNjIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!
Spremite se za putovanje kroz tamni podzemni svet za koji do sada niste znali.
09. 05. 2024. u 11:33
Komentari (0)