SLUŽBA RODU, BOGU I OTADŽBINI: Vladika Jerotej prvi put u Malom Zvorniku kao episkop šabački

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

20. 01. 2023. u 10:05

EPISKOP šabački Jerotej prvi put je na Bogojavljenje posetio Mali Zvornik i ovdašnji hram Sabora svih Srba svetitelja, gde je služio liturgiju i razgovarao sa narodom ia čelnicima lokalne vlasti.

СЛУЖБА РОДУ, БОГУ И ОТАЏБИНИ: Владика Јеротеј први пут у Малом Зворнику као епископ шабачки

fotio:V.Mitrić

Episkop Jerotej, koji je srdačno dočekan u gradiću na Drini, će uskoro, kako je dogovoreno, da ponovo poseti opštinu Mali Zvornik i vidi kulturno – istorijski kompleks „Podzemni grad Karađorđevića“, crkvu u okviru tog zdanja, kao i hram u steni, nedaleko od Podzemnog grada, u narodu poznatiji pod nazivom „Novi Ostrog“, podignut pod vođstvom nedavno preminulog prote Milete Tovarevića.

- U prvim vekovima hrišanstva Božić, Krstovdan i Bogojavljenje su se proslavljali u jednom danu, što se vremenom razdvojilo na različite datume praznovanja. Danas, iako se slave odvojeno, vidimo da je ostala povezanost praznika, budući da radost Hristovog rođenja traje do Krstovdana, što je crkva obeležila u vidu razrešnjenja posta. Današnjim Jevanđeljem crkva nas priprema za praznik Bogojavljenja - rekao je episkop Jerotej, podsetivši vernike da Sveti Jovan Krstitelj, za koga je Sveti prorok Malahija još u Starom Zavetu radujući se prorokovao, upoređujući ga sa anđelom koji priprema narod za dolazak Hrista, dolazi kao Preteča, prethodnik, krsteći narod u Jordanu, krštenjem „pokajanja”, dok su oni ispovedali svoje grehe.

Ova nedelja nam ukazuje, kako je rekao vladika Jerotek, "da je za svaki važan praznik neophodna priprema, naročito u vidu očišćenja postom, molitvom i pokajanjem, kako ne bismo stradali od ognja svetosti, nego se dostojno poklonili Gospodu"“.

-Upravo zato su Svetom Jovanu Krstitelju dolazili ljudi iz čitave Judeje da se krste vodom pokajanja jer je narod željno iščekivao Mesiju, za čiji su se dolazak pripremali na ovaj način. Mi pak, na ovaj način, pažljivom pripremom, iz radosti Rođenja prelazimo u radost Bogojavljenja, u radost objave mesijanstva Hristovog -rekao je arhijerej. 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!