U PORASTU BROJ TEŠKIH POVREDA NA RADU: Izveštaji inspektora o kontroli u srednjem Banatu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

16. 01. 2023. u 16:44

PREMA zvaničnim podacima inspekcijskih službi, na području srednjeg Banata, tokom protekle 2022. godine, nije se dogodila nijedna smrtna , niti kolektivna povreda na radu, uz 44 teških i jednu laku povredu.

У ПОРАСТУ БРОЈ ТЕШКИХ ПОВРЕДА НА РАДУ: Извештаји инспектора о контроли у средњем Банату (ФОТО)

grad Zrenjanin

Inspektori rada Odseka inspekcije rada u Zrenjaninu od januara do decembra prošle godine, izvršili su 45  inspekcijskih nadzora, uz konstataciju da je broj teških povreda na radu povećan u odnosu na prethodnu godinu. Najviše teških povreda, ukupno devet, dogodilo se u proizvodnji prehrambenih proizvoda. Šest je u građevinarstvu, četiri prilikom obavljanja poslova u poljoprivredi i zdravstvu, tri u rudarstvu i proizvodnji električne opreme, dve u saobraćaju, a po jedna u komunalnoj delatnosti, proizvodnji papira, proizvodnji hemijskih proizvoda, gume i plastike, trgovini na veliko i malo, obrazovanju.

- Inspektori rada na terenu su zatekli 62 osobe da rade na crno, tj. bez zaključenog ugovora o radu i bez podnete jedinstvene prijave na obavezno socijalno osiguranje, što je manje u odnosu na prethodne dve, 2021. I 2020-tu godinu i to je svakako lepa vest  - ističe Petar Stanić, predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu iz Žitišta.

On napominje da je to rezultat promocije visokih standarda potrebnih poslodavcima i radnicima, kako bi se izbegle najgore situacije povreda  na radnom mestu, za koje se zalažu.

- Imamo sjajnu osmišljenu stručnu manifestaciju Nedelja bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara u Žitištu, na kojoj vrhunski eksperti iznose svoje ideje, najnovija saznanja i predloge preventive i to svakako daje rezultat - dodaje Stanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)