MINISTARSTVA KONTROLIŠU DOKUMENTACIJU: Vlasotinčani čekaju odgovor nadležnih o dozvoli za izgradnju MHE

Игор Митић
Igor Mitić

21. 12. 2022. u 22:22

UKOLIKO nadležna ministarstva utvrde da je prilikom izdavanja dozvole za izgradnju minihidroelektrane(MHE) na Rupskoj reci u Vlasotincu bilo nepravilnosti ona će biti poništena.

МИНИСТАРСТВА КОНТРОЛИШУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ: Власотинчани чекају одговор надлежних о дозволи за изградњу МХЕ

foto: OU Vlasotince

Ministarstvo građevine kontroliše dokumentaciju vezanu za izdavanje dozvole za izgradnju minihidroelektrane(MHE) „Besko“ na Rupskoj reci u Vlasotincu, a od Ministarstva energetike, na zahtev opštine, čeka se odgovor vezan za važenje energetske dozvole.

Vlasotinčani su prošle godine, odlukom Skupštine opštine, zabranili izgradnju MHE što je obrazloženo očuvanjem vodotokova iz kojih se građani snabdevaju vodom za piće. MHE „Besko“ bila bi treća elektrana na Rupskoj reci, pa postoji opravdana bojazan o biološkom minimumu u tom vodotoku.

Predsednik opštine Bratislav Petrović je kazao da je bio iznenađen saznanjem da je, uprkos ovoj odluci, investitoru izdata građevinska dozvola.

- Šef urbanizma mi je rekao da je odluka Skupštine opštine doneta nakon što je investitor podneo zahtev i da ona ne može retroaktivno da se primenjuje. Saznajem da ga „jure“ rokovi i da će on morati da potpiše dozvolu za izgradnju – kazao je Petrović.

BIOLOŠKI MINIMUM

Načelnik Opštinske uprave Marjan Stanković je najavio da će od vodoprovrednog inspektora zatražiti da proveri da li sve postojeće MHE na području Vlasotinca poštuju biološki minimum, jer je opozicija ukazivala da to nije slučaj.

On je odbornicima rekao da „nije znao šta ga je snašlo“ jer se uporedo sa tim radilo na studiji opravdanosti vodosnabdevanja Vlasotinca i Leskovca sa Rupske reke i grdeličkog vodozahvata - za meštane Ladovice.

- Punih 12 godina, i u opoziciji i na vlasti, bio sam protiv izgradnje MHE, ali su sve dozvole izdate kada sam bio u opoziciji. Moj stav je isti i neće da se promeni, a iz ove situacije mora da se izađe tako da narod „ne plati bilo koju štetu“. Pravo je nastalo u borbi društva protiv nemorala, a nemoral je da 700 žitelja, među kojima i 200 dece, u Ladovici ostavimo bez vode – zaključio je Petrović.

Odbornici su se složili da po ovom pitanju ne treba da se dele na opoziciju i poziciju i da treba da ostanu pri već donetoj jednoglasnoj odluci o zabrani izgradnji MHE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!