„DUŠAN SREZOJEVIĆ“ ĐORĐU PETKOVIĆU: Književnik iz Paraćina dobitnik jagodinske nagrade

Z.Gligorijević

14. 12. 2022. u 21:46

ĐORĐE Petković, književnik iz Paraćina, dobitnik je priznanja „Dušan Srezojević“ za 2022. godinu Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini.

„ДУШАН СРЕЗОЈЕВИЋ“ ЂОРЂУ ПЕТKОВИЋУ: Књижевник из Параћина добитник јагодинске награде

FOTO: Privatna arhiva

Reč je o nagradi koju je 1989. godine ustanovio Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini, a koja se dodeljuje za sveobuhvatan, originalan i značajan doprinos savremenoj srpskoj književnosti. Sastoji se od unikatne povelje i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodina. Biće mu uručena na svečanosti koja će biti održana 27. januara 2023. godine u KK „Đura Jakšić“ u Jagodini.

- Petković je stvorio autentični književni svet čiji su osnovni postulati, pored nesvakidašnjeg ugla opserviranja, i raskošna leksika čiji se raspon kreće od kolokvijalne do akademske, neobične sintagme i sklonost ka eksperimentu, po čemu je Petković zaista osobena književna pojava - navodi se u obrazloženju stručnog žirija.

Konstatuje se i da njegove pesme „odišu snažnim emocijama i da su prodornih misli jasne intonacije“, kao i da autor poseduje „jak duhovni naboj i da njegovi stihovi poseduju čari izuzetnog lirskog senzibiliteta i trenutnog doživljaja“.

Đorđe Petković, rođen u Potočcu kod Paraćina 1940. godine, apsolvirao je sociologiju u Beogradu, a diplomirao je prava u Nišu i specijalizirao samoupravno, upravno i radno pravo. Objavio je 12 zbirki pesama, kao i tri publicističke knjige, a toliko ih je i priredio. Jedan je od pokretača Kulturološkog projekta „Juhorsko oko“, koji je odavno prevazišao region Pomoravlja i čiji su program u potpunosti ili u delovima preuzeli mnogi klubovi u okolini.

Uz centralnu manifestaciju „Književna kolonija Svojnovo“, koja traje 27 godina, pokretač je i časopisa „Petruški sabornik“, „Sabornik“, „Temnićki zbornik“ i manifestacije „Dani Dragića M. Joksimovića“…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)