PREDIĆEV VEČNI TRAG U BEČEJU: Čuveni srpski slikar naslikao 63 ikone u crkvi Svetog Đorđa

B. Grujić

10. 12. 2022. u 11:11

OSLIKAVAJUĆI 63 ikone na ikonostasu u Crkvi Svetog Đorđa, jedan od najvećih srpskih slikara Uroš Predić ostavio je neizbrisiv trag u Bečeju, varoši sa bačke strane pitome Tise.

ПРЕДИЋЕВ ВЕЧНИ ТРАГ У БЕЧЕЈУ: Чувени српски сликар насликао 63 иконе у цркви Светог Ђорђа

Foto B. Grujić

Rođen pre 165 godina, 7. decembra 1857, u banatskom selu Orlovat, čuveni slikar je pre 120 godina, slikajući ikonostas ove pravoslavne svetinje, napravio pravo svetsko čudo ostavivši u njemu 63 dela neprocenjive vrednosti.

I sam hram, koji je ponosni čuvar Bečeja, građen od 1851. do 1858. godine u stilu kasnog klasicizma, po mnogo čemu je jedinstven. Najviše zbog tri tornja - simbola Svetog Trojstva.Glavni majstor tokom izgradnje crkve bio je Andrija Šmaus, a njegov pomoćnik Mita Somborski iz Bečeja, dok su ikonostas i njegovu pozlatu radile Bečlije: majstor Johan Kistner i umetnik Jarai.

- Vrata hrama su 7. decembra, na rođendan našeg čuvenog slikara, koji je u bogatom opusu ostavio 1.700 dela, uvek širom otvorena za sve zainteresovane. Kao i godinama unazad, organizovali smo ekskurzije i posete turista, koji su fascinirani lepotom i svetošću ikona u njemu - kaže Milan Onjin, direktor Turističke organizacije u Bečeju, ne skrivajući ponos zbog velikog interesovanja mnogobrojnih turista i namernika, koji ne propuštaju priliku da u tišini i miru crkve uživaju u delima nastalim ispod kičice jednog od najvećih srpskih slikara.

Foto Vikipedija

Uroš Predić

Boraveći u Bečeju, Predić je za četiri godine, od 1889. do 1893, naslikao prestone ikone sa stojećim figurama svetitelja, nad njima praznične ikone i predstavu Svete Trojice nad carskim dverima, a u najvišoj zoni Raspeće i ovalne ikone sa likovima apostola, proroka i jevanđelista.

Foto B. Grujić

Crkva Svetog Đorđa

Zanimljivo je da je Predić sa tadašnjim vlastima u Bečeju pogodio posao oslikavanja ikona za 12.000 forinti, a za tu sumu novca je, primera radi, učitelj radio 12 godina.

Da postoji neka "tajna veza" između Bečeja i Orlovata, potvrđuje i inicijativa koju su kulturni poslenici iz Bečeja podržali: da u rodnom selu Uroša Predića iduće godine počne izgradnja njegove spomen-kuće površine oko 400 kvadrata. Time će biti obeležen još jedan veliki jubilej: 70 godina od smrti velikog srpskog slikara.

Foto B. Grujić

Milan Onjin, direktor TO Bečej

- Ideja je da turisti i ljubitelji slikarstva, posebno ikona, posle posete Orlovatu, rodnom selu proslavljenog slikara, obavezno dođu i u Bečej, da posete Crkvu Svetog Georgija i uvere se u fascinantni umetnički odraz Predićevih ikona, koje su jedinstvene u svetu - objašnjava Onjin i podseća da je Uroš Predić jedan od naših najvećih portretista i slikara dela sa istorijskom tematikom, od kojih su najpoznatiji "Seoba Srba", "Kosovka devojka", "Hercegovački begunci", "Sveti Sava blagosilja Srpčad", "Siroče na majčinom grobu"…

DONACIJE

PODIZANjE Hrama Svetog Đorđa u Bečeju bilo je preskupo za oko dve hiljade žitelja ove varoši. Zanimljivo je da su izgradnju pomogla dva cara - ruski Nikolaj Prvi sa 16.000 zlatnih forinti i austrijski Franja Josif sa 19.000.

Ilustracija Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!