POSLE PET MINUTA MU UZELI MEDALJU: Dečak (10) iz Aleksinca doživeo nepravdu na školskom prvenstvu grada Niša u plivanju

D. MILjKOVIĆ

01. 12. 2022. u 21:40

NI pet minuta nakon što je proglašen za pobednika u plivanju u svojoj kategoriji Vukašinu Stojkoviću (10), učeniku čevrtog razreda iz Aleksinca sa grudi je skinuto zlatno odličje i to dok je još bio na postolju!

ПОСЛЕ ПЕТ МИНУТА МУ УЗЕЛИ МЕДАЉУ: Дечак (10) из Алексинца доживео неправду на школском првенству града Ниша у пливању

Foto Privatna arhiva

Ispostavilo se da je on pobednik okružnog takmičenja, a ne opštinskog za Nišlije, za koje su sledovale medalje. Zbog nenamernog, ali grubog propusta Vukašin je takmičenje završio u suzama, a njegovi roditelji i škola traže da se ova nepravda ispravi. Predstavnici Saveza za školski sport iz Aleksinca i Niša priznaju da je dečak "žrtva bolnog propusta, ali da je sve bilo po propozicijama".

Vukašin u svom gradu nema bazen, ali mu to nije prepreka da već četiri godine vredno trenira. Prošle godine je na istom takmičenju osvojio srebro, a ove godine je zablistao plivajući kraul. Suze radosnice zbog pobede brzo su se pretvorile u suze zbog nepravde jer mu je teško da prihvati da mu je medalja oduzeta iako je bio najbolji.

Foto Privatna arhiva

Roditelji, ali i Aleksandra Stojanović, pedagog u školi koju Vukašin pohađa kažu da su još u šoku zbog svega što se desilo.

- Uredno smo na osnovu poziva Saveza za školski sport Aleksinca prijavili četiri učenika naše škole za takmičenje u Nišu. Sve je bilo besprekorno organizovano do trenutka kada je Vukašinu skinuta medalja s vrata što je sportski i pedagoški potpuno neprihvatljivo - kaže Stojanovićeva i dodaje da je dečaku posle svega, slaba uteha što je pobednik ali bez medalje.

Iz Saveza za školski sport Aleksinca kažu da "niko nije smeo detetu da skine medalju"

- Umesto da slavimo plasman našeg malog sugrađanina na republičko takmičenje, što je veliki uspeh ako se zna da nema bazena u Aleksincu, u situaciji smo da privučemo pažnju medija zbog tuđeg propusta. Ipak, mislimo da ovo ne treba da baci mrlju na kolege iz Niša koji su organizovali ovaj sportski događaj - kažu iz aleksinačkog Saveza i tvrde da su njihovi takmičari bili uredno prijavljeni za nadmetanje u niškom Čairu.

Oni, naime, u Aleksincu ne mogu da organizuju opštinsko takmičenje već su se plivači u istoj trci nadmetali sa niškim vršnjacima za obe kategorije: opštinsku i okružnu.

Vukašin je imao najbolji rezultat ali se njegova pobeda smatra najboljom u okružnom plasmanu.

- Da li je trebalo da pustimo da dete samo pliva jer iz Aleksinca nije bilo druge dece u toj kategoriji - pita Jovan Jovanović, stručni saradnik niškog Saveza za školski sport.

- Vukašinu niko nije oduzeo pobedu već samo nije dobio medalju jer su one bile predviđene za niške pobednike na opštinskom takmičenju. Bila su 384 takmičara i sve ostalo bilo je besprekorno organizovano. Neko je napravio bolan propust, nije obratio pažnju na to da je Vukašin iz Aleksinca i dao mu je medalju. Nije to uradio namerno. Više od 40 godina sam u školskom sportu i žao mi je što se ovo desilo.

Foto Privatna arhiva

NIJE DO NOVCA NEGO DO PRINCIPA

ORGANIZATORI takmičenja kažu nisu imali višak medalja i da bi morali da je uskrate nekom niškom detetu da Vukašinu nisu skinuli medalju.

- Trudimo se da pomognemo deci koja u svojim sredinama nemaju uslove za takmičenja i tako se borimo protiv diskriminacije. Svesni smo da njihovi savezi nemaju sredstava ni uslove da organizuju takmičenja. I, treba znati još nešto: medalja košta stotinak dinara i u ovom slučaju nije bio problem u novcu već u principu - kaže Jovan Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju