MILIONI ZA VIŠE DECE: Izmenjeni uslovi, pa sada veći broj parova ima pravo na vantelesnu oplodnju

J. Lemajić

18. 11. 2022. u 06:21

SUBOTIČKA lokalna samouprava nekoliko godina unazad i kroz finansijsku pomoć ali i putem komunikacije sa svim nivoima vlasti unapređuje mere koje se odnose na podršku porodici i deci.

МИЛИОНИ ЗА ВИШЕ ДЕЦЕ: Измењени услови, па сада већи број парова има право на вантелесну оплодњу

Foto Subotička bolnica

O tome najbolje govore milionski iznosi koji su prethodne četiri godine uloženi u mere populacione politike.

Posle 13 godina čekanja, otvoren je Centar za vantelesnu oplodnju, a prvi par je ovde već počeo svoju borbu za potomstvo.

- Ceo projekat izgradnje objekta i nabavke opreme vredan je oko 300.000 evra. Grad Subotica je iz svog budžeta izdvojio oko 17,5 miliona dinara za obnovu postojećeg prostora i supspecijalističke ambulante - kaže Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti. - Osim konkretne finansijske podrške, Grad donosi i skupštinske odluke koje utiču pozitivno na pronatalitetnu politiku. Izmenili smo Odluku koja se odnosi na ostvarivanje prava na troškove za vantelesnu oplodnju i tako omogućili i većem broju parova da apliciraju za sredstva iz budžeta grada. Pored niza mera usmerenih na podršku porodici, među kojima je četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za prvo dete, povećali smo i starosnu granicu i uveli i finansiranje prvog pokušaja za drugo dete.

Među merama su i jednokratna pomoć trudnicama, roditeljski dodatak za prvorođeno dete, besplatan boravak u vrtićima za treće i četvrto dete, za decu sa smetnjama u razvoju i decu bez roditeljskog staranja, besplatne užine za učenike osnovnih škola, usluga ličnog pratioca i personalnog asistenta...

- Za podršku rađanju i roditeljstvu, odnosno za pokušaj vantelesne oplodnje izdvajamo oko milion dinara. Za roditeljski dodatak za prvorođeno dete daje se 10.000 dinara, dok jednokratna pomoć trudnicama iznosi 15.000 dinara i u tu svrhu planirano je blizu 30 miliona dinara - dodaje naša sagovornica.

LIČNI PRATIOCI

OVE godine bila su predviđena znatno veća sredstva za oblast socijalne zaštite, odnosno za dnevne usluge u zajednici. Rešili smo vaninstitucionalno najznačajniji problem u oblasti socijalne zaštite, kroz uređenu uslugu ličnog pratioca i personalnog asistenta. Za tu namenu izdvojili smo 43,6 miliona dinara - kaže Stevanovićeva.

Ilustracija Novosti

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!