PRELIMINARNI REZULTATI NEDELJNIH IZBORA U NEGOTINU: Glasovi za liste sedam nacionalni manjina

S. M. J.

14. 11. 2022. u 15:50

OD 2.995 biračana izbore za članove nacionalih saveta u opštini Negotin, izašlo je 1.584 ili 52,88 odsto upisanih birača sedam od 11 nacionalnih manjina koliko ih živi u ovoj opštini.

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ НЕДЕЉНИХ ИЗБОРА У НЕГОТИНУ: Гласови за листе седам национални мањина

Foto: S.M.Jovanović

Na izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina u opštini Negotin od ukupno upisanih 2.234 birača vlaške nacionalne zajednice glasalo je 1.280 ili 57,25 odsto. Jedinu listu „Srbija za Vlahe – Zajedno možemo sve“  koja ima 23 kandidata za članove Nacionalnog saveta podržalo je 1.279 birača, dok je jedan listić bio nevažeći.

Od 573 upisana birača rumunske nacionalne zajednice na izbore je u opštini Negotin izašlo 186 ili 38,69 odsto. Listu “Rumuni zajedno – Za sigurnu budućnost” podržalo je 178 birača a listu “Rumunska partija – Rumuni za Rumune” šest.

Od 50 birača bugarske nacionalne manjine na izbore je izašlo njih 12, odnosno 24 odsto. Po šest glasova osvojile su liste “To smo mi – Prirodni pokret” i “Za Bugare u Srbiji”, dok je bez glasova ostala lista “Koreni – Vladica Dimitrov”.

Na izborima za Nacionalni savet Roma 96 od upisanih 120 birača podržali su listu “Srbija za Rome – Zajedno možemo sve”  sa 35 kandidata, dok je lista “Za jedinstvo Roma Srbije – Ibro Idić” u opštini Negotin ostala bez glasova. Izlaznost ove nacionalne zajednice na nedeljnim izborima iznosila je 80 odsto, kolika je i izlaznost birača slovenačke nacionalne manjine. Od 10 Slovenaca u Negotinu je glasalo njih osam i svi su podržali jedinu listu “Slovenci zajedno”.

Lista “Rusini zajedno” i lista “Mađarska sloga” osvojile su po jedan glas u opštini Negotin, dok na izbore, iako su upisani u poseban birački spisak, nisu izašli predstavnici bošnjačke, albanske, slovačke i grčke nacionalne manjine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a