ČARAPANIJU POGAĐALI PLJUVAČKI DVOBOJI I HAPŠENJA TROVAČICA: Neverovatna istorija Kruševca od 1849. do 1940.

S. Babović

13. 11. 2022. u 09:21

MEŠTANI Belasice kod Kruševca osudili ovcu na smrt - samo je jedna od neverovatnih, ali istinitih priča koja su se odigravale u prošlosti Kruševca od 1849. do 1940. godine.

ЧАРАПАНИЈУ ПОГАЂАЛИ ПЉУВАЧКИ ДВОБОЈИ И ХАПШЕЊА ТРОВАЧИЦА: Невероватна историја Крушевца од 1849. до 1940.

Foto Arhiv Miloša Stojadinovića

Istražujući upravo ovaj period u štampi, mladi hroničar Miloš Stojadinović prikupio je 60 tekstova, koji će krajem novembra biti objavljeni i predstavljeni u knjizi originalnog naziva "Zanimljiva Čarapanija".

"Novosti" su imale priliku da vide i rukopis ovog izdanja, koje obiluje fascinantnim događajima. Tako saznajemo da se 11. aprila 1905. godine u Kruševcu odigrao dvoboj izvesnih Živka Jovanovića i Vukoja Živkovića na Trgu kosovskih junaka, ali pljuvanjem, koje je trajalo čitavih 10 minuta. Ubistva, pokušaji ubistva, luda venčanja, bračne prevare, hapšenje poznatih zabavljača, takođe su bili predmet interesovanja novinara pre jednog veka.

Foto S. Babović

Miloš Stojadinović

- Štampu sam istraživao radeći na drugim knjigama i studijama o prošlosti Kruševca i okoline i u jednom trenutku sagledao koliki je veliki broj senzacionalnih tekstova o kruševačkom kraju, napisanih perom novinara po istinitim događajima - kaže autor Miloš Stojadinović. - Na predlog dugogodišnjih prijatelja i saradnika Milorada Sijića i Slavoljuba Markovića, pala je odluka da se upravo ti tekstovi, sa određenim tumačenjima i razjašnjenjima, objave u posebnoj publikaciji.

Foto Arhiv Miloša Stojadinovića

Okupacija

Najveći izazov bila je selekcija. Tema je bilo napretek.

"Gotovo uvek miran, Kruševac je juna 1925. godine dobio jednu pravu parisku senzaciju, o kojoj se ne prestaje govoriti" - pisala je o hapšenju u francuskoj prestonici naša štampa. "Kruševljanku Milicu Konstantinović - ili bolje reći Jovanović, kako se ona zove po njenom venčanom pokojnom mužu - uhvatila je pariska policija na zahtev naših vlasti. Milica, teško optužena da je arsenom otrovala svoga muža, dobrodušnog kolara Voju, pobegla je bila u Pariz sa Dimitrijem Konstantinovićem iz Beograda".

Kruševac je potresala i afera kada je izvesni stolarski radnik Arpad Ečer, ranije angažovan u kruševačkoj fabrici vagona, uhapšen u Beogradu sa falsifikovanim dinarskim "hiljadarkama".

Foto Arhiv Miloša Stojadinovića

Nejednom dogodilo se da se živom čoveku podigne spomenik. To je bio slučaj sa Đorđem Vasićem, sviračem iz Medveđe, koji se vratio u rodno selo posle čitave decenije provedene u ratnom zarobljeništvu i zatekao ljude iznenađene što nije odavno mrtav.

- Novine su bile jedini način informisanja u 18, tokom 19. i početkom 20. veka, sve dok se u našim domaćinstvima nisu pojavili radio i kasnije TV uređaji - napominje Stojadinović. - Otuda su vrlo važan izvor svim istraživačima. Verujem da će "Zanimljiva Čarapanija" imati dosta čitalaca upravo jer donosi i manje poznate vesti, koje su takođe, deo naše istorije.

Foto Arhiv Miloša Stojadinovića

ZALjUBLjENIK U PROŠLOST

MILOŠ Stojadinović (33), strukovni je inženjer elektrotehnike i računarstva. Godinama istražuje istoriju kruševačkog kraja, bavio se digitalizacijom kulturnog nasleđa grada. Objavio je knjige "Pasjak", "Dnevnici iz Velikog rata" i "Kruševac u Velikom ratu" u koautorstvu sa Slobodanom Nikolićem. Osnivač je popularne FB stranice "U vremenu starog Kruševca".

Foto Arhiv Miloša Stojadinovića

HAPŠENjE AKROBATE

POPULARNI akrobata, umetnik na žici, Dragoljub Aleksić (1919-1985) uhapšen je u Kruševcu 1931. godine na zahtev tadašnjeg gradonačelnika, nakon spektakularno izvedenih akrobacija u centru grada. O ovom događaju, šira javnost čula je tek nakon reportaže u "Večernjim novostima", objavljene 2020. godine i zahvaljujući Milošu Stojadinoviću, koji je i u to vreme prikupljao dragocen materijal za buduće izdanje.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!