NJEGOVO HAPŠENJE IZAZVALO JE SENZACIJU: Kako je čuveni akrobata na žici Dragoljub Aleksić ustalasao strasti u Kruševcu

S.Babović

12. 11. 2022. u 21:23

NOVEMBAR davne 1931. godine hroničari Kruševca pamtiće i po nesvakidašnjem događaju - hapšenju najpozntijeg srpskog i jugoslovenskog akrobate Dragoljuba Aleksića.

ЊЕГОВО ХАПШЕЊЕ ИЗАЗВАЛО ЈЕ СЕНЗАЦИЈУ: Како је чувени акробата на жици Драгољуб Алексић усталасао страсти у Крушевцу

Foto:FB Slike Kruševca

Sve je počelo kada je Aleksić (1910-1985) došao u Kruševac sa sestrom Katicom. Odseli su u hotelu "Pariz" i uredno prijavili nastup. Policija je odobrila izvođenje akrobacija u Vidovdanskoj ulici, nekadašnjoj Knez Mihailovoj.

Žicu je razapeo od zgrade izvesnog advokata Lučića do zgrade apotekara Đorđa Petrovića. Akrobacije je izvodio na visini od 25 metara pred oko 3.000 fasciniranih gledalaca. Nastupao je sa lakoćom, sve dok se apotekar nije pobunio. Navodno, mušterije zbog publike nisu mogle da uđu u njegov lokal u kupe potreban lek.

Toj pritužbi, pridružio se i strah gradskih vlasti da bi akrobata mogao da padne i tako izazove kvar na električnoj mreži. Policija je obavestila Aleksića da će moći da se i dalje hoda, “visi” i “prevrće” na žici, ukoliko mu to dozvoli Đorđe Drenovac, predsednik opštine.

Prvi čovek Kruševca nije želeo da odobri nastupe, ali se ni Aleksić nije dao. Insistirao je da o njegovom trošku komisija utvrdi da li su instalacije bezbedne. Kada je izbila rasprava, predsednik opštin naredio je da policija uhapsi akrobatu.

Hapšenje proslavljenog umetnika na žici izazvalo je masovne proteste. Nacionalni i lokalni mediji izveštavali su o senzacionalnom boravku Aleksića u zatvoru, iz koga je, čak po pisanju novinara,uspeo i da pobegne. Ovaj podatak nikada nije potvrđen, a posebno nije dokazano da se “Aleksić kroz vratanca od peći, provukao kroz čunkove u odžak, uspužao na krov sa koga je bez pomuke skočio na jednu telegrafsku banderu".

Tek, Aleksić se našao na slobodi i sve do 29. novembra oduševljavao Kruševljane akrobacijama. Ostatak njegove biografije dobro je poznat. Nastupao je u svim većim evropskim prestonicama. Hodao je po žici i zapaljenim konopcima, oslobađao se iz lanaca i  zaključanog kaveza. Režirao je i producirao film “Nevinost bez zaštite”, naše prve ostvarenje sa dijalogom. Glumio je i u filmu "Desant na Drvar" 1963. godine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice