PRVI PUT U JAVNOSTI - 1852. JE BILA PRESTUPNA: Inženjer Slobodan Nikolić (76) iz Kruševca ima fascinantnu kolekciju kalendara (FOTO/VIDEO)

S. Babović

04. 11. 2022. u 11:00

MAŠINSKI inženjer Slobodan Nikolić (76) iz Kruševca uspeo je da sakupi neverovatnu kolekciju najstarijih kalendara štampanih u Srbiji.

ПРВИ ПУТ У  ЈАВНОСТИ - 1852. ЈЕ БИЛА ПРЕСТУПНА: Инжењер Слободан Николић (76) из Крушевца има фасцинантну колекцију календара (ФОТО/VIDEO)

Foto S.Babović

Javnosti je do sada nije pokazivao, a "Novosti" su dobile priliku da zavire u ovo sakupljačko blago, gde kalendari potiču još iz 1852. godine.

- Ta godina bila je prestupna - priča, za "Novosti", Slobodan Nikolić. - Imam ih oko 50, iz tog najstarijeg vremena,druge polovine 19. i prve polovine 20. veka, a ukupno više od 150. Svaki kalendar je veoma vredan. Osim po starini, pokazuje i prirodu života, društvene okolnosti našeg naroda, promene država. Imamo kalendare koji predstavljaju čitave udžbenike. Osim obeleženih dana, tu su i ispisani saveti za poljoprivrednike,kako da seju, kada da zalivaju oranice, zatim one sa detaljno objašnjenim značenjima crkvenih datuma, bogomolja, običaja, ukoliko neko nije pazio na veronauci.

Posebno su dragoceni kalendari sa istorijatom kraljevskih porodica, rodoslovima Karađorđevića i Obrenovića. Na naslovnim stranicama takvih kalendara pojavljuju se i srpske kraljice, kraljevi, prinčevi, prestolonaslednici.

- Posebno je interesantno, što se vidi iz kalendara, da su Srbi sve do 1922. i 1923. godne, slavili Božić 25. decembra -napominje Nikolić. - Potom su sve do Drugog svetskog rata, Božić obeležavali 7. januara, dok je u posleratnom periodu, pravoslavne kalendare u štampanoj produkciji donekle istisnula komunistička ideologija. Godine kada sam ja rođen, 1946, na skoro svakom džepnom kalendaru bila je Titova slika.

Raznovrsnost Nikolićeve kolekcije kalendara jednako je važna koliko i njena starina. Tu su "Kalendar delegacije proizvođača čiste šalitre za Kraljevinu SHS" 1928. godine, kalendar pod nazivom "Čuvajte Jugoslaviju" iz 1936. godine, posvećen Aleksandru Prvom Karađorđeviću, "Srpski narodni kalendar - 1942, "Kalendar prosvetnih radnika" iz 1954, "Statistički kalendar FNRJ" objavljen godinu dana kasnije...

Foto S.Babović

- Bio sam još uvek đak kada sam počeo da se zanima, za raritete i starinu - priča za "Novosti" Slobodan Nikolić. - Omiljene su mi kolekcije novčića iz vremena kneza Lazara, imam ih oko 40, zatim kolekcije starih srpskih bukvara (reprint Inoka Save iz 1597. godine, crkveno-slovenski bukvar iz 1895. godine, kao i bukvari iz 1910. i 1916. godine). Čuvam stare gramofone, među kojima i onaj slavni "Tomas Hom" produkcije, magnetofone, sa čeličnom živom iz 1936, telefone iz 1905, radio-aparate, poput bečke "minevre", proizveden 1910. godine.

Nikolić ima bogatu biblioteku sa oko 5.000 knjiga.Najponosniji je na one posvećene Kruševcu i Nikoli Tesli. Unuci će, podvlači, naslediti sve kolekcije.

Aparati da izmere sve ostalo!

JEDNOM inženjer, zauvek inženjer: osim što sakuplja kalendare, Slobodan Nikolić voli da osim vremena, "izmeri" i sve druge veličine. Tako mu je pošlo za rukom da dođe do voltmetara iz Nemačke proizvedenih 1900. godine, instrumenata za merenje električnih veličina "Simens i Halske", SAD 1895, geodetskih instrumentata iz 1900. godine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti