ORDEN POVODOM VELIKOG JUBILEJA: Vek i po Gimnazije „Veljko Petrović“ u Somboru

J. L.

07. 11. 2022. u 15:29

SVEČANOM akademijom Gimnazija „Veljko Petrović“ u Somboru proslavila je 150 godina postojanja.

ОРДЕН ПОВОДОМ ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА: Век и по Гимназије „Вељко Петровић“ у Сомбору

foto: Grad Sombor

Veliki jubilej okupio je brojne prijatelje, profesore i učenike koji su se zajedno prisetili istorije i značaja koji je somborska Gimnazija imala i ima za obrazovanje ne samo u Somboru, nego i u celoj Srbiji i regionu.

Svečanost je uveličao i patrijarh srpski Porfirije, koji je u ime sinoda Srpske Pravoslavne Crkve uručio Orden Svetog Save prvog stepena Gimnaziji „Veljko Petrović“ za ukupan doprinos obrazovanju i prosveti.

-Prvi pokušaj srednjoškolskog obrazovanja u Somboru je nastao u okviru Srpske crkvene Pravoslavne opštine. Samo ću još napomenuti tu kapitalnu činjenicu da je u Somboru 1778. godine osnovana prva škola za obrazovanje srpskih učitelja koja postoji i danas- rekao je patrijarh Porfirije.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković rekao je da Gimnazija i danas prati trendove i ulaže velike napore da časove učini zanimljivijim i atraktivnijim.

-Moram naravno ovom prilikom da istaknem da su zaposleni u somborskoj Gimnaziji bili izuzetno dobri partneri Grada, jer su prateći potrebe svoje sredine i svojih učenika, vredno radili na osmišljavanju novih smerova kao što su: IT smer za učenike nadarene za informatiku i računarstvo, geografsko-istorijski smer za učenike nadarene za geografiju i istoriju, sportski smer za učenike koji imaju visoke sposobnosti za sport, čime su svoju školu svrstali među najpoželjnije u okruženju za upis novih generacija, a za šta im je Grad bio samo mali vetar u jedra - naveo je Ratković.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)