USLEDILE SU VELIKE ISTORIJSKE PROMENE: Prvi srpski narodni odbor osnovam je pre 104 godine u Velikom Bečkereku

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

31. 10. 2022. u 17:32

NA Svetog Luku, 31. oktobra 1918. godine u Velikom Bečkereku je osnovan Srpski narodni odbor, prvi takve vrste u Vojvodini, koja je tada još bila u sastavu Austrougarske monarhije, a u njemu su bili naumniji Srbi tog vremena, predvođeni dr Slavkom Županskim. 

УСЛЕДИЛЕ СУ ВЕЛИКЕ ИСТОРИЈСКЕ ПРОМЕНЕ: Први српски народни одбор основам је пре 104 године у Великом Бечкереку

grad Zrenjanin

Odbor je brojao devet članova, za predsednika je izabran Andrija Vasić, za potpredsednike Slavko Županski i Živojin Terzin, dok je počasni predsednik bio advokat dr Emil Gavrilo, u to vreme interniran u Mađarskoj.

- Odbor je formiran sa važnim zadatkom i misijom da okupi raspoložive snage za preuzimanje vlasti nakon okončanja rata, formirana je i Srpska narodna garda, koja je potom odigrala ključnu ulogu u danima pred oslobođenje - istakao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, podsećajući na istorijske događaje koji su najavili okončanje Prvog svetskog rata u Banatu i Vojvodini i velike istorijske promene koje su ubrzo usledile.

Osnivačka sednica Srpskog narodnog odbora održana je na Svetog Luku 1918. godine, u zgradi Srpske pravoslavne crkvene opštine, gde su na spomen-ploču posvećenu tom događaju, vence položili predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga, grada Zrenjanina, Srpskog državotvornog pokreta Svetozar Miletić, Organizacije Svetosavlje i Udruženja Petrovgrad, Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu i potomci dr Slavka Županskog.

DEVET HRABRIH VIZIONARA

Prvi Srpski narodni odbor činili su: dr Slavko Županski, dr Andrija Vasić, prota Žarko Stakić, pop Dragutin Mojić, Živko Terzin, Milan Rakić, Paja Ristić, Svetozar Isaković i Jefta Vukov.

- Zrenjanin neguje kulturu sećanja na svoje značajne sugrađane i datume iz istorije, posebno iz perioda oba svetska rata, a borba za nacionalno oslobođenje u Velikom ratu i borba protiv fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu najsvetliji su periodi naše prošlosti i narodnih težnji da ostanemo svoji na svome, da sami odlučujemo o svojoj slobodi i sudbini, negujemo multinacionalne odnose, čuvamo svoje i poštujemo tuđe običaje, jezik, veru i kulturu, da živimo ne jedni pored drugih, već jedni sa drugima - istakao je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

- Krajem oktobra, srpska vojska još nije prešla Savu i Dunav, a pod okovima austrougarske, članovi Narodnog odbora doneli su ključne odluke, noseći u sebi duh patriotizma i veliku mudrost, jer je tada trebalo pregovarati sa organima vlasti, dobiti oružje za Srpsku narodnu gardu, koja je mirnim putem preuzela ključne objekte u gradu, poštu, državnu banku, železničku stanicu - istakao je Milan Radaković, profesor istorije i direktor Zrenjaninske gimnazije, citirajući velikog prosvetitelja Dositeja Obradovića: “Ja ljubim svoj narod, govoreći pravdu i istinu”.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)