PREVOZ "ZAUSTAVIO" I ZARADE: Kulskom domu zdravlja preti blokada računa zbog neisplaćenih obaveza zaposlenima

Z. Rajić

26. 10. 2022. u 08:15

DOMU zdravlja (DZ) u Kuli zapretila je blokada računa zbog neisplaćenih putnih troškova zaposlenima.

ПРЕВОЗ ЗАУСТАВИО И ЗАРАДЕ: Кулском дому здравља прети блокада рачуна због неисплаћених обавеза запосленима

Neplaćeni putni troškovi remete rad DZ, Foto T. Tamaš

Njih 65 od ukupno 212 podnelo je tužbe za naplatu nadoknade za prevoz za 2016, 2017. i 2018. godinu. V. d. direktora DZ dr Žarko Ševin kaže da ukupna potraživanja podnosilaca tužbi iznose oko pet miliona dinara, ali će suma biti višestruko uvećana zbog sudskih troškova.

- Naplata pravosnažnih sudskih rešenja se negativno odražava na funkcionisanje i poslovanje DZ. U dva navrata je kasnilo plaćanje od strane RFZO, kako za plate, tako i za druge stavke - sanitetski materijal, energente, materijalne troškove... Najveći problem je što DZ zbog te naplate nije u mogućnosti da izmiri plate za neugovorene radnike - navodi dr Ševin. Neugovoreni su oni radnici koji su u stalnom radnom odnosu, ali im plate i putne troškove ne obezbeđuje RFZO, nego DZ. Takvih radnika je u kulskom DZ pet.

Doktor Ševin napominje da su tužbe za naplatu prevoza do posla i sa posla masovna pojava, "što ukazuje da nije reč o pojedinačnom, već o sistemskom problemu".

- Svi domovi zdravlja u Zapadnobačkom okrugu (Kula, Odžaci, Apatin), ustanove za smeštaj starih osoba i mnoge škole suočene su sa ovim problemom. Odredba Zakona o radu, koja reguliše isplatu putnog troška, nije se menjala od 2005, pa je pitanje zašto to nije ranije počelo da se rešava. Zanimljivo je i da se nijedan sindikat svih prethodnih godina nije oglasio po tom pitanju - ukazuje dr Ševin.

Dr Žarko Ševin, Foto T. Tamaš

Troškove putovanja na posao i odlaska s posla, kako je predočio, RFZO plaća tek od 1. januara 2019. godine, od stupanja na snagu pojedinačnog kolektivnog ugovora.

NAKNADA ZA OTVARANjE VRATA

Putni troškovi se žargonski zovu "cipelići", jer se priznaju i onima koji na posao dolaze peške, u nedostatku javnog prevoza. Dr Ševin ističe da u mnogim slučajevima zaposleni potražuju putne troškove koji faktički ne postoje.

- Primer je lekar, koji je u selu Lipar koristio službeni stan u sastavu ambulante. I pored toga što je otvaranjem stana praktično ulazio u prostorije ambulante, dotični je tužio DZ za isplatu putnih troškova - izneo je dr Ševin.

BONUS VIDEO

KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU: U porti Saborne crkve čulo se vekovima zabranjeno zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona