ŠKOLA KOJU ĆE OGREJATI SUNCE: Kula perjanica programa energetske efikasnosti u javnim objektima i domaćinstvima

Z. Rajić

18. 10. 2022. u 06:30

NA krovu OŠ "Isa Bajić" u Kuli završava se izgradnja solarne elektrane od 15 kilovata, sa 32 panela, koja bi ovoj ustanovi trebalo da donese uštedu električne energije od 40 odsto.

ШКОЛА КОЈУ ЋЕ ОГРЕЈАТИ СУНЦЕ: Кула перјаница програма енергетске ефикасности у јавним објектима и домаћинствима

Paneli štede energiju, Foto T. Tamaš

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je tim povodom posetila Kulu, rekla je da je škola "Isa Bajić" prva ustanova u našoj zemlji koja će dobiti solarnu energiju u okviru Nacionalnog programa za povećanje energetske efikasnosti objekata od javnog značaja.

- Kula je, inače, prvi grad u Srbiji u kojem je ne samo započela, nego je skoro i završena realizacija ovog programa. Postavljanje solarnih panela na krovu škole košta 2,7 miliona dinara, od čega je 70 odsto obezbedilo ministarstvo, a ostatak Opština Kula - rekla je Mihajlovićeva.

Foto T. Tamaš

Kako je naglasila, Kula je opština "koja je prepoznata po tome što potpuno drugačije posmatra priču oko energetske tranzicije", napominjući da je ovde izgrađena prva vetroelektrana, a sad se grade i dve velike solarne elektrane u ataru i radi se LED rasveta. Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić naveo je da je montirano i 11 kotlarnica na gas u školama, vrtićima, domovima kulture i zgradi OU.

- Time su eliminisani neekonomični mazut i ugalj, ali je, kao i u slučaju solarne elektrane, bitan i ekološki momenat, jer se smanjuje emisija štetnih gasova i zračenja - kazao je Miljanić.

Miljanić je istakao da će solarne elektrane doživeti afirmaciju naredne godine, kad će "zelenu" energiju iz sunca dobiti još desetak ustanova u kulskoj opštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)