AROMA SA PAŠNJAKA: U Babušnici održana 10. "Vurdijada"

V. ĆIRIĆ

23. 10. 2022. u 22:27

DESETA gastro-turistička manifestacija "Vurdijada" u Babušnici okupila je ovog vikenda više od 150 proizvođača i prerađivača mleka iz lužničkog kraja i Gornjeg Ponišavlja.

АРОМА СА ПАШЊАКА: У Бабушници одржана 10. Вурдијада

Porodica Jončić, Foto V. Ć.

Mnogobrojni posetioci su mogli da vide i probaju autohtone specijalitete, pre svega lužničku vurdu, što je neka vrsta nusproizvoda, odnosno prerađevina koja ostaje nakon prerade mleka u sir. Osim vurde, ili urde, kako se naziva u drugim delovima Srbije, bilo je tu i mnoštvo belih sireva, kiselih i ceđenih mleka, kačkavalja, raznih filova od vurde, pa čak i princes-krofne, kifle i korneti filovani vurdom.

Paprika u vurdi se gotovo podrazumeva u ovom kraju, a njena namena je mnogostruka, od mezetluka sa kuvanom rakijom, do glavnog jela u kombinaciji sa drugim namirnicama.

Sa ovogodišnje smotre potekla je inicijativa da se ovaj prepoznatljiv proizvod geografski zaštiti.

Najuspešniji učesnici, Foto V. Ć.

Mile Jončić, čija je porodica jedna od najuspešnijih u izradi vurde, kaže da su za kvalitet ključni suvoplaninski pašnjaci koji obezbeđuju vrhunsko mleko.

- Ono što u izradi ja primenjujem to je dugotrajno ceđenje, kako bi vurda bila skroz suva i dugotrajnija. Vurda se kod mene cedi i do 24 časa. Naša porodica se preradom bavi decenijama, a tajne majstorije su savladale i unuke - kazao nam je Mile Jončić.

Foto V. Ć.

Snežana i Marija Bojkovski su na ovoj svetkovini predstavile Gornju Koritnicu na Suvoj planini. Pravi su majstori za preradu mleka, a vurdu prave odavno. Kako navode, ovo je jedan od najzahvalnijih mlečnih proizvoda jer se može koristiti na sto načina. One su ove godine napravile i vurdu sa testom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)