NA „KAZANU“ 600 NAJUGROŽENIJIH: U Kraljevu obeležen Svetski dan borbe protiv siromaštva (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

17. 10. 2022. u 13:15

POVODOM Svetskog dana borbe protiv siromaštva, korisnici Narodne kuhinje u Kraljevu dobili su pojačane obroke, pakete osnovnih životnih namirnica, kao i donaciju u garderobi i obući koju su obezbedile ovdašnje firme.

НА „КАЗАНУ“ 600 НАЈУГРОЖЕНИЈИХ: У Краљеву обележен Светски дан борбе против сиромаштва (ФОТО)

G.Šljivić

Usluge Narodne kuhinje u gradu na Ibru o kojoj se stara ovdašnji Crveni krst svakodnevno koristi 600 najsiromašnijih Kraljevčana koji svakodnevno dobijaju po pola litra kuvanog obroka i po pola vekne hleba. Uz to, povremeno se obezbeđuju i paketi namirnica i osnovnih sredstava za higijenu za najugroženija domaćinstva sa ruralnog, seoskog područja.

- Ušli smo u treću deceniju kako radimo u kontinuitetu zahvaljujući resornom Ministarstvu, Crvenom krstu Srbije, donatorima, kao i lokalnoj samoupravi koja konstantno pomaže pripremanje hrane u Narodnoj kuhinji. Poslednje dve-tri godine nemamo listu čekanja jer se otvaranjem novih fabrika poboljšao materijalni status brojnih porodica, tako da ni pritisak na „narodni kazan“ više nije kao ranije – kaže Radmila Dobrić, sekretar kraljevačkog Crvenog krsta.

G.Šljivić

Radmila Dobrić, sekretar Crvenog krsta u Kraljevu

Prema njenim rečima, u planu je otvaranje još jednog distributivnog mesta Narodne kuhinje u kraljevačkom prigradskom naselju Beranovac.

- Na tom području imamo između 30 do 50 korisnika. To su uglavnom staračka domaćinstva čijim je članovima komplikovano da svakodnevno po obrok dolaze do centra grada – dodaje Dobrićka.

Korisnici usluga Narodne kuhinje u Kraljevu zadovoljni su obrocima, ističući da im svaki oblik pomoći Crvenog krsta mnogi znači.

G.Šljivić

Narodna kuhinja u Kraljevu

- Osmočlanu porodicu drugačije ne bih mogla da prehranim – kaže Zorica Stanković iz obližnjeg Vitanovca. - Najvažnije je da deca nisu gladna i da ne idu gola i bosa.

BONUS VIDEO - Zlatibor pronašao Savu, koji ga je izbavio iz vatre pre 35 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće