SMANJENA STOPA RIZIKA OD SIROMAŠTVA: Najnoviji podaci RZS - mladi i stariji od 65 najizloženiji

V.C.S.

14. 10. 2022. u 13:00

STOPA rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti iznosila je 28,5 odsto, i u odnosu na 2020. niža je za 1,3 procentnih poena, saopštio je Republički zavod za statistiku povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva.

СМАЊЕНА СТОПА РИЗИКА ОД СИРОМАШТВА: Најновији подаци РЗС - млади и старији од 65 најизложенији

Foto M. Anđela

Stopa rizika od siromaštva predstavlja procenat onih čiji je raspoloživi prihod bio niži od 24.064 dinara za jednočlano domaćinstvo, koliko je iznosio prag rizika u prošloj godini. Ova stopa ne pokazuje koliko lica je stvarno siromašno, već koliko njih ima prihod niži od praga prizika od siromaštva.

Prag rizika od siromaštva za domaćinstvo s dvoje odraslih i jednim detetom mlađim od 14 godina iznosio je 43.315 dinara, dok je za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece mlađe od 14 godina iznosio 50.533 dinara. Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti pokazuje procenat onih koji su u riziku od siromaštva, ili su izrazito materijalno uskraćeni, ili žive u domaćinstvima veoma niskog intenziteta rada.

Najviše izloženi riziku bili su mladi 18 - 24 (njih 27,7 odsto), kao i lica stara 65 i više godina (22,7 odsto). Najnižu stopu imali su ljudi stari 25-54 godine (19,1 odsto).

Prema tipu domaćinstva, domaćinstva sa izdržavanom decom bila su više izložena riziku od siromaštva - 21,4 odsto. Najvišu stopu rizika imala su domaćinstva sa dve odrasle osobe i troje ili više izdržavane dece (38,8 odsto), a najnižu sa tri ili više odraslih osoba (14,3 odsto).

Statistika pokazuje i da je 48,6 odsto nezaposlenih starijih od 18 godina bilo izloženo riziku od siromaštva. Takođe, samozaposlena lica imala su veću stopu rizika od zaposlenih kod poslodavca. Za penzionere ova stopa iznosila je 19,9 odsto.

Materijalno uskraćeni su oni koji se uklapaju u više od tri stavke od narednih devet: nemogućnost domaćinstva da sebi priušti adekvatno zagrevanje stana, mašinu za pranje veša,automobil, telefon, TV u boji, meso ili ribu (ili njihovu vegetarijansku zamenu) svakog drugog dana, nemogućnost domaćinstva da svim članovima priušti nedelju dana odmora van kuće bar jednom godišnje, da podmiri neočekivani trošak u iznosu od 19.400 dinara, koji bi bio plaćen iz budžeta domaćinstva i kašnjenje sa plaćanjem rente, rate za stambeni ili potrošački kredit ili računa za komunalne usluge.

BONUS VIDEO - UČINIĆU SVE DA NIKO NE DOŽIVI ŠTO I MOJA PETRA: Majka ubijene devojčice iz Vršca jedva govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista