O IKONAMA GRČKIH MAJSTORA Stručno vođenje kroz izložbu u Narodnom muzeju u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

14. 09. 2022. u 12:16

Do kraja ove sedmice, u petak i subotu, u kraljevačkom Narodnom muzeju biće organizovana još dva stručna vođenja kroz izložbu „Pod zlatnim i plavim nebom: Ikone grčkih majstora od 15. do 19. veka“, čiji je autor mr Branka Ivanić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Srbije.

О ИКОНАМА ГРЧКИХ МАЈСТОРА Стручно вођење кроз изложбу у Народном музеју у Краљеву

Narodni muzej Kraljevo

Kroz izložbu o grčkim slikarima ikona u dugom periodu osmanske vlasti na pravoslavnom prostoru Balkana, Jadrana i Mediterana posetioce će provesti istoričarke umetnosti Jovana Durman i Jelena Marković.

Biće to prilika da se zaintersovani posetioci boljnje upoznaju sa delima specifičnog italo-kritskog ikonopisnog stila, aktuelnog između 15. i 18. veka u području istočnog Mediterana i Jadrana, a nastalog u susretu pravoslavnog i katoličkog uticaja, kao i sa grupom grčkih ikona koje su nastale u kontinentalnim oblastima Balkana, tada pod vlašću Turaka.

Posebnu skupinu čine ikone iz Svete Zemlje koje su, nakon procesa konzervacije koji je trajao pune dve godine u Narodnom muzeju Srbije, dostupne posetiocima u svom punom sjaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar