SRPSKA SANIRA KRAJIŠKU BRVNARU: Zavičajna kuća u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde konačno će biti obnovljena

R. ŠEGRT

20. 07. 2022. u 06:47

PROPADANjE stare, prizemne kuće od drveta u centru Banatskog Velikog Sela kod Kikinde, konačno će biti zaustavljeno.

СРПСКА САНИРА КРАЈИШКУ БРВНАРУ: Завичајна кућа у Банатском Великом Селу код Кикинде коначно ће бити обновљена

Foto: R. Šegrt

Spas i obnovu krajiške brvnare omogućiće Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, koje je za sanaciju obezbedilo skoro 600.000 dinara. To će omogućiti rekonstrukciju krova koji je u veoma lošem stanju. Pomoć se očekuje i od Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Tako bi ove dve institucije sačuvale jedinstvenu etno-kuću, simbol doseljavanja Krajišnika u Banat posle Drugog svetskog rata.

- Akciju za spas Zavičajne kuće pokrenuli smo još pre tri godine. Tada nam je Pokrajinski fond obezbedio određenu sumu novca, ali je epidemija korone zaustavila sve aktivnosti. Međutim, nije prestala naša želja da brvnaru sačuvamo od daljeg propadanja. Uradili smo projekat obnove koji je Predstavništvo Srpske podržalo sa nešto manje od 600.000 dinara, čime smo prezadovoljni - objašnjava Borislav Stojisavljević, iz Udruženja građana "Krajiški višeboj", koje se najviše zalagalo za obnovu objekta.

Zavičajna kuća u Banatskom Velikom Selu podignuta je pre 25 godina, ali više ne može da služi na ponos ovom lepom, urbanistički uređenom selu. Nalazi se u parku, u blizini otvorenih bazena, ali odavno prokišnjava, krov je dotrajao, a u unutrašnjosti je ostalo vrlo malo pokućstva i eksponata koji su godinama sakupljani. Mesna zajednica proteklih godina nije ništa učinila za spas autentičnog drvenog objekta. Inicijativu za rekonstrukciju pokrenulo je UG "Krajiški višeboj".

BILO 150 EKSPONATA

VELIKOSELCI su nekoliko godina opremali Zavičajnu kuću. U enterijeru je, uz ognjište, bilo čak 150 eksponata, koji su sada kod više seoskih društava. Bogatu opremu najviše su obezbedili Slavko Samardžija Čapilo i pokojna Mira Lukač, koreograf, koja je iz Drvara donela mnogo predmeta.

- Kuća čak nije ni uknjižena, ali je taj proces u toku. Najpre će se sanirati krov i uraditi spoljna zaštita. Kuća je od izgradnje samo jednom prefarbana i to pre deset godina. Sledeći korak biće vraćanje eksponata. Naša namera je da obezbedimo i osvetljenje i video-nadzor. Izgled i autentičnost će se, svakako, zadržati. Prostor ispred objekta mogao bi da se koristi za održavanje kulturnih programa - navodi Stojisavljević.

Velikoselcima je puno srce što su pomoć dobili od Republike Srpske, jer donacija potvrđuje neraskidivu vezu naroda sa obe strane Drine. U postojanje i zapuštenost Zavičajne kuće prošle godine uverio se i Mlađen Cicović, šef Predstavništva Srpske u Srbiji.

- U proces obnove uključena je i lokalna samouprava. Očekujemo da ćemo rekonstrukciju završiti do polovine septembra, do manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" i da će jedan dan programa biti u našem selu - prenosi Stojisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije