RAZDRAGANA ŽURKA NA IBRU: Hiljade učesnika na 33. "Veselom spustu" od Magliča do Kraljeva u odličnom raspoloženju

G. Š.

18. 07. 2022. u 09:50

UZ neizostavne trubače, pesmu, igru i zabavu prema svačijoj volji, juče je na Ibru, pod komandom gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića kao "kapetana plovidbe", održan tradicionalni "Veseli spust" - najzabavnija i najstarija žurka na vodi u Srbiji koja traje već pune 33 godine!

РАЗДРАГАНА ЖУРКА НА ИБРУ: Хиљаде учесника на 33. Веселом спусту од Маглича до Краљева у одличном расположењу

Foto G. Šljivić

Nakon pozdravnih reči gradonačelnika, uz Bajaginu himnu o spustu - "Naduvaj čamac, popni se na pramac, danas je na Ibru saobraćaj gust...", počela je vesela regata. Na svemu što može da plovi ili barem pluta, trasom dugom 26 kilometara, od srednjovekovnog Magliča, pa sve do Kraljeva, višečasovnom veselju i zabavi više hiljada splavara kao da nije bilo kraja. Osim onih koji su pevali i igrali na plovilima, dobar štimung dolinom Ibra pravili su i radoznali posmatrači raspoređeni na obalama duž cele trase.

- Na splavarenje dolazimo dvadeseti put, za nas je ovo praznik. Vreme nas je poslužilo, naša plovila sastavljena od guma i paleta uspešno su odolela brzacima Ibra.

Kraljevčani su odlični domaćini, vidimo se dogodine ponovo - govore uglas gosti iz Velikog Gradišta.

Tokom plovidbe "spustaši" su prvu pauzu imali u Bogutovcu, a potom i u Mataruškoj Banji, gde ih je dočekalo besplatno okrepljenje - tradicionalni "splavarski pasulj". Najuporniji su regatu završili u popodnevnim satima na gradskoj plaži u Kraljevu.

O bezbednosti učesnika manifestacije brinule su ekipe Doma zdravlja, Vatrogasno-spasilačke brigade, Crvenog krsta i Kajak-kluba "Ibar".

KONCERTI

U okviru dana "Veselog spusta" ove godine organizovan je i bogat zabavni program. Kraljevčane i njihove goste prethodnih dana zabavljali su Toni Cetinski, Bojan Marović, "Riblja čorba", Dr Nele Karajlić i "Zabranjeno pušenje". Ovogodišnja manifestacija je zatvorena sinoć na gradskom trgu - koncertom Zorice Brunclik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ROMANI LETICE MILOVANOVIĆ: Borska spisateljica večeras u Paraćinu