VAN PORODILIŠTA PORODIO 14 TRUDNICA: Doktor Dragoslav Dugalić u Ušću kod Kraljeva pomogao Jeleni Aćić da na svet donese svoje četvrto dete

S. Babović

09. 07. 2022. u 10:03

BIO sam noćas dežurni i negde oko četiri sata otišao sam u ambulantu po hitnom pozivu. Tamo sam zatekao trudnicu koja se porađa.

ВАН ПОРОДИЛИШТА ПОРОДИО 14 ТРУДНИЦА: Доктор Драгослав Дугалић у Ушћу код Краљева помогао Јелени Аћић да на свет донесе своје четврто дете

Radnici ambulante u Ušću, Foto G. Šljivić

Bolove je dobila uveče u svom selu i otuda je krenula u Porodilište u Kraljevu, ali su usput shvatili da je beba krenula i da je došlo vreme za porođaj, pa su svratili u našu ambulantu. Porođaj je bio gotov posle najviše 15 minuta, a na svet je došla jedna divna devojčica.

Ovako za "Novosti" govori specijalista opšte medicine dr Dragoslav Dugalić (60), legenda Zdravstvene ambulante (ZA) Ušće kod Kraljeva, kojem je ovo bio 14. put da trudnicu porodi van ginekološko-akušerske sale. Kraljevčani i žitelji Raškog okruga znaju da je žene porađao u vozilima, na ulici, na raznim terenima... Zadovoljan tokom i ishodom ovog sinoćnjeg u Ambulanti u Ušću, kada je Jelena Aćić (38) rodila četvrto dete (već ima dve ćerke i sina), kaže:

- Bebica je odmah zaplakala. Živahna je i krupna, a ima oko tri kilograma. Presekao sam pupčanu vrpcu i potom smo majku i bebu prevezli dalje, u porodilište Opšte bolnice "Studenica" u Kraljevu.

Dr Dragoslav Dugalić, Foto G. Šljivić

I nije ovo bio ni prvi put da iskusna ekipa Zdravstvene ambulante Ušće na svet donosi bebe van porodilišta. Noćas su dr Dugaliću asistirali njegova supruga dr Ana Dugalić, medicinska sestra Gabrijela Gajević i vozač Vladan Topalović.

Pamti dr Dugalić i porođaje ispred kraljevačkog porodilišta. Jedan od njih dogodio se pre šest godina, kada je porodio Draganu Stanišić iz Milatkovice kod Raške. Tada je bukvalno na ulazu u krug Opšte bolnice majka izbacila i posteljicu, tako da je kompletan porođaj urađen u samom prevozu.

Teren koji pokriva ZA Ušće vrlo je zahtevan. Nepristupačna i razuđena teritorija ima oko 5.000 pacijenata. Saobraćajni udesi, povrede u rudniku, ubodi pčela, ujedi zmija, hitne reakcije, hirurške intervencije, dežurstva tokom noći, patronaža, čine da ova stanica bude pravi mali urgentni centar na Ibarskoj magistrali.

U zavejanom selu Dolovo, 2017. ženu porodio u kući, Foto Privatna arhiva

PREKO MOSKVE DO UŠĆA

DOKTOR Dragoslav Dugalić je poreklom iz Studenice, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Moskvi. Pre nego što je otišao dao je zemljacima obećanje da će se kada diplomira vratiti u zavičaj.

- Dao sam reč da ću da se vratim da ih lečim i reč sam održao - kaže dr Dugalić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)