PAMETNE RASKRSNICE, KAMERE ZA DETEKCIJU: Vršac uvodi inovativne tehnologije u regulisanju saobraćaja

J. J. BALjAK

11. 07. 2022. u 07:13

U VRŠCU je počela realizacija projekta "Inovativni sistemi za kontrolu i upravljanje saobraćajem", za koji je Ministarstvo inovacija lane opredelilo 57 miliona dinara.

ПАМЕТНЕ РАСКРСНИЦЕ, КАМЕРЕ ЗА ДЕТЕКЦИЈУ: Вршац уводи иновативне технологије у регулисању саобраћаја

Foto: J. Baljak

To znači da će do kraja godine saobraćaj u širem centru regulisati tzv. pametne raskrsnice, a ulaz i izlaz iz grada kontrolisati kamere za detekciju lica i registarskih oznaka. Biće postavljene i kamere za evidenciju saobraćajnih prekršaja i napravljen sistem za navođenje do slobodnih parking-mesta, što će Vršac svrstati među prve "pametne gradove" u Srbiji.

Saobraćajnih gužvi u ovom gradu gotovo da i nema, ali zbog činjenice da je tranzit veoma razvijen, jer se Vršac nalazi blizu Vatina - najprometnijeg drumskog graničnog prelaza s Rumunijom, formiranje "pametnih raskrsnica" smanjiće zadržavanje velikih kamiona u centralnim ulicama. To će povećati bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju, ali i sačuvati okolne objekte od urušavanja.

Takve raskrsnice nalaziće se duž Bulevara Žarka Zrenjanina, kod Gradske kuće, rumunske crkve i "Apoteke na stepenicama". Ukupno će ih biti šest.

PARKING UZ APLIKACIJU

ZASADA su, u okviru projekta, zamenjeni kontrolerski uređaji na semaforima i na njima postavljeni tasteri za najavu pešaka, koji će početi da rade kada ceo sistem profunkcioniše. Ugrađeni su i senzori na 100 parking-mesta u najužem centru grada, zahvaljujući čemu će vozači u svakom trenutku, putem elektronskog displeja ili interneta, moći da vide gde ima slobodnih mesta za parkiranje. Takođe, u izradi je i namenska aplikacija za mobilni telefon.

- Reč je o savremenom sistemu, koji uz pomoć LED traka, koje se ugrađuju u asfalt, i kamera, koje će biti postavljene na semaforima, detektuje broj vozila, koja čekaju da se upali crveno svetlo. Na osnovu toga on sam određuje režim rada, omogućavajući brži protok. Takođe, detekcijom registarskih oznaka, ovaj sistem može da prepozna i vozila višeg prioriteta, kao što su Hitna pomoć, policija ili vatrogasci, i da im automatski otvori "zeleni talas" - objašnjava, za "Novosti", član Gradskog veća Miroslav Lepir.

Osim na ovim semaforima, identifikacione kamere biće postavljene i na svih sedam pristupnih puteva, te će policija, kada zatreba, moći da ima potpunu kontrolu ulaska i izlaska iz grada i da prati određena lica. Takođe, moći će "iz fotelje" i da evidentira saobraćajne prekršaje, jer će u najprometnijim delovima grada biti postavljene dve kamere za detekciju prolaska kroz crveno svetlo i radar.

- Centar za monitoring, iz kog će se pratiti rad svih ovih segmenata, biće u prostorijama Policijske stanice u Vršcu - dodaje Lepir.

Nadležni veruju da će sve to uticati na smanjenje broja saobraćajnih prekršaja i, svakako, na povećanje bezbednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)