PREKO 300 TAKMIČARA IZ 34 DRŽAVE: U Paraćinu je u toku 15. Međunarodni šahovski festival

Зорана Рашић
Zorana Rašić

09. 07. 2022. u 14:54

VELIKI šahovski festival u Paraćinu doveo je u taj grad 315 šahista iz više od trideset država, čime se Paraćin zaista svrstao u pravi šahovski grad, posle Beograda najznačajniji u Srbiji.

ПРЕКО 300 ТАКМИЧАРА ИЗ 34 ДРЖАВЕ: У Параћину је у току 15. Међународни шаховски фестивал

Foto: Opština Paraćin

Među učesnicima je dvanaest velemajstora, a igraju se četiri različita turnira. OPEN A je namenjen profesionalcima, OPEN B amaterima, Memorijalni šahovski turnir „Uroš Dinić“ na programu je u nedelju, 10. jula, dok će se Otvoreni brzopotezni turnir igrati 15. ovog meseca.

Andrija Jorgić, generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije, koji je prisustvovao otvaranju manifestacije, ponovio je svoju tvrdnju da Paraćin ima čime da se ponosi i da je zaista postao pravi grad šaha.

Značaj aktuelnog festivala je još veći budući da je u neki ruku jubilarni – održava se petnaesti put. Kompleks Bazena „Prestiž“ - kao i uvek - ima odlične uslove za organizaciju, za šta se besprekorno pobrinuo domaćin, Omladinski šahovski klub „Paraćin“, u saradnji sa lokalnom Turističkom organizacijom, pod pokroviteljstvom Opštine.

Foto: Opština Paraćin

Otvaranje festivala

Ukupan nagradni fond iznosi milion dinara, što nije preveliki budžet, ali je zainteresovanost za učešće bila velika zbog rejtinga samog festivala. U Paraćin je tako, pored takmičara iz Evrope, stiglo i nekoliko igrača iz Azije - Kine, Indije, Mongolije, a prvi put igra i šahista iz Brazila.

Nadmetanje u drevnoj igri završava se 16. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)