POPLAVE MENJALE ZAPADNU MORAVU: Zašto je opasna reka u kojoj je stradao mladi Đorđe Nedeljković?

S. Babović

09. 07. 2022. u 08:20

NIVO, ali i tok Zapadne Morave kod Kruševca menjale su poplave tokom 2015. i 2016. godine, a uz virove koji se ne mogu uvek videti golim okom, reku, gde je ove nedelje pronađeno telo Đorđa Nedeljkovića (21), čine i opasnom i nepredvidivom.

ПОПЛАВЕ МЕЊАЛЕ ЗАПАДНУ МОРАВУ: Зашто је опасна река у којој је страдао млади Ђорђе Недељковић?

Foto S. Babović

Utapanja na potezu od Kruševca do Trstenika u dužini od 20 kilometara, nažalost, nisu retka.

- Voda je dosta menjala nivo zadnjih godina, a drastičnije nakon poplava, tako da oprez mora da bude prisutan - kaže za "Novosti" Budimir Tomić, meštanin Jasike, koji je među prvima bio na obali kako bi pomogao u potrazi za mladićem iz Velike Kruševice. -

Dešavalo se da i mladi i stari iskušavaju sopstvene plivačke mogućnosti. Često su se "spuštali" sa drugog sprudišta,oko 350 do 400 metara do mesta gde se dogodila ova tragedija. Umelo je to da bude opasno.

Koliko tačno je opasna sama Zapadna Morava, svedoči - statistika. Pre tačno godinu dana, u istoj reci u Trsteniku nađeno je telo Velibora K. (29) iz Krupnja kod Loznice. Iskusni plivač Radovan Janošević iz Trstenika, koji je odrastao pored reke, upozorava na nejednako dno.

- Nedaleko od gradske plaže, kod tuša, odmah nakon plitke vode kreće dubina i zato sam pre nego da se dogodi nesreća, upravo na to upozorio kupače - svedoči za "Novosti" Janošević.

Meštanin Selišta V. C. (60) utopio se u Zapadnoj Moravi kada je krenuo u pravcu njiva, na traktoru. Posle trinaest i po sati potrage priobalja reke, pronađeno je mesto gde se nalazio traktor, a sutradan je nađeno i telo meštanina. Godinu dana kasnije, u januaru 2021. godine, život je u reci izgubio meštanin Raško M. (70) iz istog sela.

Budimir Tomić, Foto S. Babović

Taj slučaj pokazao je da je Zapadna Morava jednako opasna i u zimski mesecima. Plovilo na kojoj je bio sa još trojicom rođaka i prijatelja se prevrnulo i potonulo u pravcu Stopanje, a sa skelom je nestao i nesrećni čovek.

- Sve je bilo u mulju, a onda je voda donela balvan, koji je podigao skelu, a ona se zatim potopila i svi smo upali u vodu - ispričao je Saša Milutinović, koji je bio u grupi meštana na skeli kobnog dana.

- Sve je trajalo manje od 10 sekundi.

SPASIOCI: PUNO JE VIROVA

MARIJAN Arsić (40) iz Vučaka kod Kruševca je pre pet godina upravo iz Zapadne Morave spasao mladića Dragana Tripkovića (24). Posvedočio je za "Novosti" da je ova reka puna virova. Vir je povukao i mladića iz Velike Drenove tog leta, ali je sreća htela da se Marijan sa suprugom i tada četvorogodišnjim sinom nađe na drugoj strani reke.

- Preplivao sam oko 50 metara, izvukao sam iz sebe svu snagu - ispričao je požrtvovani Marijan Arsić.

Foto S. Babović

STRADAO PRED OCEM

Među najtragičnijim događajima na ovoj reci bilo je utapanje Radomira Matkovića (26), mladića iz Medveđe, koji se u Zapadnoj Moravi udavio pred nemoćnim ocem 2013. godine.

Prvi put je tog leta otišao da se kupa, i to baš na mestu koje svi izbegavaju zbog virova i vrtloga.

- Kada je bio u vodi, sve mi je više izmicao, pa sam ga pratio s obale - ispričao je tada za "Novosti" Radomirov otac Srđan Matković.

- Krenuo je onda nizbrdo i kod vrbe nestao...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest