BROŠURA „KRVAVI OKTOBAR U JADRU 1941“ PRED BEOGRAĐANIMA: Osam decenija od neosuđenog zločina nacista

V. M.

01. 07. 2022. u 20:38

U okviru velike kulturne, naučne, duhovne i umetničke manifestacije „Vidovdanska loza“ Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, na Univerzitetu UN u Beogradu, na Terazijama, je predstavljena brošura „Krvavi oktobar u Jadru 1941 godine, čiji je autor Vladimir Mitrić, novinar „Večernjih novosti“ i član SKANU, rekao je akademik dr Dragan Damjanović, predsednik SKANU.

БРОШУРА „КРВАВИ ОКТОБАР У ЈАДРУ 1941“ ПРЕД БЕОГРАЂАНИМА: Осам деценија од неосуђеног злочина нациста

V.Mitrić

Izdavač brošure je SUBNOR grada Loznica, čiji predsednik Života Isaković, ističe da je „velika stvar da bude predstavljena u srpskoj prestonici“.

- Ovo je, u najkrećem, prikaz stradanja meštana Gornjeg Jadra u oktobru 1941. godine, kada je 342. fašistička divizija, koju je predvodio general Franc Beme, u ovdašnjim selima, ubila oko 3000 ljudi, a samo u Cikotama oko 400 među kojima pretežno nejači, dece i beba starih tek nekoliko dana -priča Isaković.

- Ove godine, posle osam decenija od tog neosuđenog zločina, podigli smo im spomen znamenje udruženi SUBNOR, grad Loznica, Ministarstvo za rad i zapošljavanje i dobri i plemeniti ljudi iz Jadra i okoline.

U brošuri su, pored ostalog, sva imena stradalnika i ona je, kako kaže akademik Damjanović, „živi jezik uz spomen obeležje, da pojasni i objasni onima koji ne znaju za ovo najveće stradanje seljaka u Evropi, ne samo u Drugom svetskom ratu“.

-Dužni smo da negujemo kulturu sećanja, kako se ovo zlo nigde, nikad i nikome ne bi dogodilo, rekao je akademik profesor Mirko Kerkez, čuveni naš hirurg, predsednik Naučnog veća SKANU.

-Pokrenućemo inicijativu kod SPC da na jednom od  njenih sabora ovi novomučenici budu upisani u knjige svetih. 

BONUS VIDEO: UŽAS KOJI SVET NIJE VIDEO: Otvorena multimedijalna izložba o logoru smrti u Jasenovcu

          

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TRI DESTINACIJE - TRI FENOMENALNA XANADU HOTELA: Ni sa jednim nećete pogrešiti, koji god da bude vaš izbor za odmor