SRBIJA OBELEŽAVA 23 GODINE OD BITKE Vučević: Junaci sa Košara, hvala vam, vreme ćutanja i zaborava je prošlo, živećete večno

Novosti online

14. 06. 2022. u 11:43

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da na Košarama pre 23 godine nije prolazila samo granica između dve države, tamo se nalazila i granica koja deli junake od nas, “običnih” ljudi.

СРБИЈА ОБЕЛЕЖАВА 23 ГОДИНЕ ОД БИТКЕ Вучевић: Јунаци са Кошара, хвала вам, време ћутања и заборава је прошло, живећете вечно

Foto: Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

- Svako ko je prošao pakao te krvave karaule je ušao na stranu junaka, a 108 naših boraca je prešlo i onu najtežu granicu, onu nevidljivu među u vremenu koja deli prolazno od neprolaznog, sadašnjicu od večnosti. Srbija pamti svoje sinove koji su joj dali najvrednije što su imali, kupujući mesto u našem sećanju i tradiciji celog naroda. Junaci sa Košara, hvala vam, vreme ćutanja i zaborava je prošlo, živećete večno, dok je nas i Srbije – istakao je Vučević.

Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

S jedne strane u borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca, među kojima je najviše bilo Rusa.

Predsednik Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara u Beogradu.

BONUS VIDEO:

Novi Trg kosovskih junaka u Kruševcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)