U MIONICI 400 STARIH SORTI VOĆA I POVRĆA: Proširuje se zbirka gotovo nestalih kultura koje su bile temelj poljoprivredne proizvodnje

B. PUZOVIĆ

11. 06. 2022. u 11:45

PRIKUPILI smo semena više od 400 starih sorti voća i povrća, i delićemo ih onima koji žele da u svojim baštama i voćnjacima gaje ove poljoprivredne kulture.

У МИОНИЦИ 400 СТАРИХ СОРТИ ВОЋА И ПОВРЋА: Проширује се збирка готово несталих култура које су биле темељ пољопривредне производње

Foto B. Puzović

Da bi semena čuvali u što boljim uslovima, uredićemo prostor za te namene, a krajem avgusta planiramo i otvaranje Istraživačkog centra za stare sorte u Paštriću kod Mionice.

Ovo kaže biolog Ivana Petrović iz Ekološkog pokreta "Okvir života" u Mionici, koji se bavi očuvanjem starih sorti, koje su gotovo nestale, a nekad su bile osnova poljoprivredne proizvodnje i izvor hrane u Srbiji. Zadatak je, ističe, zaštita i promocija starih poljoprivrednih kultura, naučni i rad sa proizvođačima.

- Do sada smo uradili mapiranja starih sorti i njihovu identifikaciju - kaže Ivana Petrović.

- Tragamo i dalje za semenima retkih biljaka i voća, umnožavamo ih, zbog toga obilazimo bašte širom Srbije. Kontakti sa proizvođačima ujedno su i rad sa potrošačima, kojima objašnjavamo zašto je dobro da upravo takvo povrće i voće imaju na svojim trpezama.

Foto A. Stefanović

Istraživali smo primere agrobiznisa u svetu i zaključili da su upravo stare sorte izuzetno aktuelne i da njihovo vreme na tržištu hrane tek dolazi.

Završena je obuka devet koordinatora lokalnih banaka semena širom Srbije. Oni će, takođe, čuvati stare sorte voća, a i brojni građani, naročito mladi, prepoznali su značaj akcije "Okvira života".

- Stare sorte koje će biti u Istraživačkom centru uglavnom su retke i ne mogu se lako naći, a svaka od njih, što je najbitnije, ima svojevrsni pasoš, sa detaljnim podacima o vlasniku, geografskom poreklu, a tu će biti i herbarijum voćnih vrsta, sa uzorcima listova - kaže Ivana.

- Nije, ponekad, bitno da se samo zna koja je biljna vrsta u pitanju, već i kako je uzgajana gajio, gde su sorte nastala, na kom području su se održale dugo, zato što su prilagođene mikroklimatskim uslovima. Tako, paprika iz Pirota nikad ne može da ima isti ukus kao kada se gaji, na primer, u zapadnoj Srbiji.

BOB I LEBLEBIJA

NAJVIŠE imamo nova semena koja tek treba da dobiju pasoš, ali tu su poznate sorte tikvi, pasulja, paradajza, paprike, boranije i drugog povrća sa naših prostora - kaže Ivana.

- U zbirci su i semena danas zapostavljenih biljnih vrsta, a koje su nekada bile na jelovniku u Srbiji. Pre otkrića Amerike, na primer, dok nisu stigi pasulj, paprika, paradajz, bundeva, naši stari gajili su bob, grah poljak, leblebiju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024