VANDALIZAM U NIŠU: Sa spomenika na Starom groblju ukraden istorijski vredan bareljef

D. MILjKOVIĆ

08. 06. 2022. u 09:53

ČLANOVI udruženja stvaralaca Niša "Car Konstantin" prijavili su policiji da je sa spomenika apelacionog sudije u penziji, rezervnog potpukovnika i junaka sa Kajmakčalana Dimitrija Stankovića, te pravnika dr Miloša Miloševića - koji čine jedinstvenu spomeničku celinu na Starom groblju - ukraden bareljef rad Aleksandra Šakića, vajara iz Niša.

ВАНДАЛИЗАМ У НИШУ: Са споменика на Старом гробљу украден историјски вредан барељеф

Foto: USN

- Pomenuto delo je duže od pola veka bilo sastavljanja od tri "epizode" iz života dr Miloša Miloševića. Prva, kako posmatra štamparskog radnika, druga, koja predstavlja obezglavljenog čoveka koji je žrtva nemačkih vojnika, a treća je prikaz roditelja dok čekaju sina koji nikada neće doći... - objašnjavaju mr Novica S. Ranđelović i profesor Miroslav Veličković, predsednik i član USN "Car Konstantin".

Kažu, nadaju se samo da će - posle nestanka skulptura "Anđeo sa lirom" Marina Studina i "Prelje" Antuna Augustinčića - ovo biti poslednja krađa...

"Anđelu sa lirom" se od 10. januara 2006. gubi svaki trag, dok je "Prelja" odneta u novembru iste godine, ali je pronađena. Inače, procenjuje se da je tokom perioda nebrige, koji još traje, sa Starog groblja nestalo više od 100 bisti i dekorativnih elemenata. Ipak, na "Gorici" ima još mnogo vrednih umetničkih dela, pa je neophodno lokalitet proglasiti memorijalnim parkom, te organizovati čuvarsku službu i redovno održavanje.

Foto: USN

Spomenik pre skrnavljenja

Podsetimo, Staro groblje se prostire na 17 hektara u širem centru Niša, od 1970. više ne služi za sahranjivanje, a čitav kompleks je - kao spomenik kulture - pod zaštitom države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda