SKRNAVLJENJE IKONA I IKONOSTASA U CRKVI U VRANJU: Policija traga za vandalima, stručnjaci procenjuju štetu (FOTO)

J. STOJKOVIĆ

07. 06. 2022. u 08:50

MISTERIJA uništenja vrednog istorijskog blaga u Hramu Svete Trojice u centru Vranja kada su vandali crvenom bojom uništili ikonostas i dvadeset ikona, još nije rešena.

СКРНАВЉЕЊЕ ИКОНА И ИКОНОСТАСА У ЦРКВИ У ВРАЊУ: Полиција трага за вандалима, стручњаци процењују штету (ФОТО)

Foto: Eparhija/J. Stojković

Iz Eparhije kažu da su ikone remek-delo i da predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga, te da uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu.

- Zaista ne želimo da se spekuliše oko bilo čega. Video-snimci su ustupljeni policiji i verujemo da će se u jednom trenutku otkriti o čemu se radi. Nažalost, bojim se da počinilac ili više njih ne razlikuju običnu sliku od ikone čija je vrednost neprocenjiva - kaže naš sagovornik Vedran Kostić.

On dodaje da u Vranje dolaze stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika koji će proceniti, a ikone će svakako morati da se skinu i šalju na restauraciju. Jedina dobra stvar je što ikonostas nije oštećen. Ispostavilo se da je on bio obojen crvenim ružem pa je to obrisano.

U svakom slučaju dvadesetak ikona je oštećeno i to su uglavnom u pitanju oči svetaca. Zbog toga istražni organi ne isključuju mogućnost sektaškog čina.

U jednom trenutku se spekulisalo da je osumnjičena žena koja je ranije pokušala "da kopa oči" svecima, ali o tome nema zvanične potvrde. Neki su mišljenja da je u pitanju muškarac, jer su neke ikone postavljene visoko. Problematično na video- snimcima je kako, nezvanično saznajemo, to što se ne vidi krstionica.

Podaci Eparhije vranjske kažu da je slikarski deo posla na ikonostasu Crkvena opština poverila Dimitru Krsteviču - poznatijem kao Dičo Zograf, čuvenom i najdarovitijem ikonopiscu tog vremena, koji je oslikao ikonostas još 1860. godine. Na ikonostasu Saborne crkve u Vranju naslikao je prestone i praznične ikone, likove apostola i celivajuće ikone.

Potpunu valorizaciju vrednosti ikonostasa i ikona Saborne crkve u Vranju uradili su konzervatori Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, prilikom čišćenja i konzervacije ikonostasa i ikona hrama, 2001. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati