KOD ZA "ČITANJE" GRADSKIH BISERA: Inspiracija u "Arhitektonskom vodiču Niša"

D. Miljković

06. 06. 2022. u 08:21

STOTINAK niških zgrada koje imaju turističku i arhitektonsku vrednost će prve, na predlog glavnog gradskog urbaniste Tanje Obradović, dobiti savremene table sa najosnovnijim podacima i kju-ar kodom koji će vlasnicima "pametnih" telefona omogućavati da pročitaju i šire informacije o svakom objektu - na srpskom i na engleskom jeziku.

КОД ЗА ЧИТАЊЕ ГРАДСКИХ БИСЕРА: Инспирација у Архитектонском водичу Ниша

Foto D. Miljković

Predviđena je, saznajemo, i mogućnost emitovanja audio-zapisa.

Tanja Obradović kaže da je na ovu ideju došla zahvaljujući "Arhitektonskom vodiču Niša" čiji je izdavač Društvo arhitekata, koji predstavlja odlično polazište za istraživanje građevinskog nasleđa u gradu na Nišavi. Posebno je, veli, značajno to što u pomenutoj publikaciji nisu predstavljene samo zgrade koje su pod zaštitom države, već i svi oni objekti koji imaju vrednost u arhitektonskom smislu.

Foto D. Miljković

- Činjenica je da Niš ima čime da se ponosi, ne samo u našem okruženju - tvrdi glavni gradski arhitekta. - U Vodiču je opisano 100 objekta, a mi smo table zasad postavili na njih dvadesetak. Pribavili smo saglasnost vlasnika da na isti način promovišemo još 50 gradskih bisera, ali nije mali broj ni onih građevina za koje nismo dobili dozvolu... Inače, ovakvo obeležavanje zaslužuje i aneks Elektronskog fakulteta, čiji je projekat dobio prvu nagrad na beogradskom Salonu arhitekture, pa to ne samo da podiže vrednost objekta, već obogaćuje i turističku ponudu grada. Naredni korak je da neko od programera ponudi softversko rešenje za buduće virtuelne ture.

Foto D. Miljković

Tanja Obradović

PROJEKTI ZA POLjSKU

NIŠ će, pored Beograda i Kruševca, biti jedan od tri grada iz Srbije koji će svoje graditeljstvo, krajem juna, predstaviti na Svetskom urbanističkom forumu u Poljskoj. Naša zemlja će biti zastupljena sa 11 projekata, od kojih četiri dolaze iz grada na Nišavi.

DONATOR

MEĐU prvima, nove table su dobile zgrade u najužem centru Niša - Oficirski dom, Glavna pošta, Univerzitet, Grčki konzulat, Bali-begova džamija, Zadužbina Đoke Jovanovića... - a njihovo postavljanje je platio "prijatelj grada".

- Dopala mu se ideja i ponudio se da je finansira - kaže Tanja Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna