IZLOŽBA „IZ ŽENSKOG UGLA“ U Galeriji KC Karlovačka umetnička radionica

J. S.

16. 05. 2022. u 09:50

IZLOŽBA „Iz ženskog ugla“ biće otvorena 21. maja i trajaće do 17. juna u okviru manifestacije „Novi Sad evropska prestonica kulture 2022“ u galeriji Kulturnog centra „Karlovačka umetnička radionica“ u Sremskim Karlovcima (Trg Branka Radičevića 7/2).

ИЗЛОЖБА „ИЗ ЖЕНСКОГ УГЛА“ У Галерији КЦ Карловачка уметничка радионица

FOTO: Karlovačka umetnička radionica

Fokus izložbe usmeren je na grupu znamenitih srpskih žena: sestre Ninković (Milicu i Anku), Danicu Jovanović, Nadeždu Petrović, Dragu Spasić, Milku Marković, Sultanu Cijuk, Ilu Kofler, Maru Bogdanović Rosandić, Zusku Medvjeđovu, Anicu Savić Rebac, Ankicu Oprešnik i Zdenku Živković.

Nosioci projekta, koji se realizuje prema zamisli istoričarke umetnosti Jasne Jovanov, su Udruženje „Češka beseda“ iz Novog Sada i sremskokarlovački KC „Karlovačka umetnička radionica“. Takođe, u realizaciji projekta će učestvovati i Mirko Dimić, Aleksandra Rešnjak Pešić, Lidija Bubnjević, kao i mnogobrojni učesnici pratećih programa.

FOTO: Karlovačka umetnička radionica

Uz ova dva čeona udruženja na projektu će kao partneri učestvovati i Memorijal „Nadežda Petrović“ iz Čačka, Muzej vojvođanskih Slovaka iz Bačkog Petrovca, Češko nacionalno veće, Galerija Matice srpske i Muzej pozorišne umetnosti iz Beograda.

Izložba posvećena znamenitim ženama biće realizovana u okviru programskog luka „Heroine“, a osnovna zamisao je da predstavi dvanaest značajnih žena koje su svojim delovanjem učinile iskorak iz društvenih stereotima i ostavile značajan trag u srpskoj kulturi. Zamisao je da celokupan prostor funkcioniše kao jedinstvena scenografska priča o ličnostima koju će pratiti i katalog na srpskom i engleskom jeziku. Postavka će biti realizovana kroz multimedijalni sadržaj, koji će obuhvatiti reprodukcije originalnih umetničkih dela, fotografija, primenjene umetnosti, dokumenata i digitalnih prikaza.

Scenografski, multimedijski i dijaloški karakter izložbene postavke omogućiće interaktivnost u radu sa različitim ciljnim i starosnim grupama. Kroz niz predavanja, projekcija i kratkih filmova izložba će otvoriti i mogućnost nadogradnje uvođenjem novih ličnosti i problemskih celina, čime će celokupna postavka iskoračiti iz okvira statičnosti i postati živ i aktivan proces.

Kroz likove i stvaralaštvo ovih žena težiće se ka predstavi delovanja, dostignuća i preokupacija ovih znamenitih i izuzetnih žena na kulturnom i intelektualnom podneblju naše zemlje od šeste decenije 19. do početka 21. veka, sa ciljem na se ukaže na trag koji je njihovo delovanje ostavilo u društvu i kulturi.

BONUS VIDEO:

OBRAĆANjE VERNICIMA SA BALKONA: Govor patrijarha Porfirija posle sednice Arhijerejskog Sabora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!