ZADUŽIVANJE ZA MANJE TROŠKOVE JAVNE RASVETE: Čačani planiraju da kod poslovnih banaka podignu kredit "težak" 150 miliona dinara

V. ILIĆ

11. 05. 2022. u 06:21

ČAČAK će se kod poslovnih banaka zadužiti za 150 miliona dinara, a u predlogu odluke o kojoj će konačnu reč uskoro dati odbornici lokalnog parlamenta, čak 120 miliona biće iskorišćeno za zamenu i proširenje javne rasvete, a 30 miliona za izgradnju brane "Svračkovo".

ЗАДУЖИВАЊЕ ЗА МАЊЕ ТРОШКОВЕ ЈАВНЕ РАСВЕТЕ: Чачани планирају да код пословних банака подигну кредит тежак 150 милиона динара

Foto V. Ilić

Planirani period otplate je četiri godine, uz godinu dana takozvanog grejs-perioda, odnosno mirovanja u isplati, dok će kredit biti uzet kod banke koja ponudi najbolje uslove na tržištu.

Odlukom o budžetu grada za 2022, podsetimo, planirana je nabavka i ugradnja ukupno više od 15.000 LED sijalica, na čitavoj teritoriji Čačka, a pre svega u gradskom jezgru.

- Predračunom radova koji će biti urađen na osnovu studije o postojećoj uličnoj rasveti utvrdiće se stvarna vrednost investicije. Procena je da će to koštati oko 360 miliona dinara, pa je finansiranje definisano kroz tri budžetske godine, kako je i predviđeno Odlukom o budžetu. Cilj pomenute investicije je dugoročno smanjenje troškova na ime električne energije za javnu rasvete - objasnio je načelnik Gradske uprave za finansije Zoran Todosijević.

Gradonačelnik Milun Todorović, Foto V. Ilić

Pretprošle godine, to je Čačane koštalo nešto više od 84, a lane čak bezmalo 105 miliona dinara, pa gradonačelnik Milun Todorović smatra da će se planirana investicija brzo isplatiti.

- Procena je da bi trošak iz 2021. ove godine bio udvostručen, pa smo prinuđeni da smanjimo taj trošak i držimo ga na nivou od 100 do 110 miliona dinara - precizira Todorović.

Inače, sistem za javno osvetljenje u Čačku radi približno 4.150 sati godišnje, od čega celonoćno - od sumraka do svitanja - u svim gradskim zonama, dok na seoskim područjima radi u polunoćnom režimu: zimi od sumraka do 23a i od pet do svitanja, a leti od sumraka do 24 sata. Samo održavanje sistema, ne računajući utrošak električne energije, godišnje košta oko 15 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih