PARA SAMO ZA MEKIKE: Đurđevdanski vašar u Negotinu otvorio ovogodišnju sezonu u čitavoj Srbiji

S. M. JOVANOVIĆ

10. 05. 2022. u 07:26

POSLE dvogodišnje pauze zbog pandemije, u Negotinu je otvorena sezona panađura u Srbiji. Najmlađi ovdašnji vašar, onaj Đurđevdanski, okupio je čitavu Negotinsku Krajinu, ali i brojne zemljake iz dijaspore.

ПАРА САМО ЗА МЕКИКЕ: Ђурђевдански вашар у Неготину отворио овогодишњу сезону у читавој Србији

Foto S. M. Jovanović

Pristigli su trgovci iz čitave Srbije, iz Petrovca na Mlavi, preko Požarevca, Niša, Kruševca, Kraljeva, Kragujevca.. do Rume - zanatlije, proizvođači rakije, korpari, grnčari, kazandžije... I, svi su se žalili: mušterije na skupoću, a trgovci na slabiju kupovnu moć.

- Nije "otišla" ni trećina onoga što sam nekada ovde prodavao, ali sam došao jer mora da se radi, a korona nas je sve osiromašila - kaže Slavko iz Svrljiga koji na vašaru prodaje ariljski veš.

Šećerleme i orasnice, "lulice" i lizalice domaće proizvodnje sa likovima popularnih junaka iz crtaća, uz neizbežne simbole Zvezde i Partizana, mamili su mirisima i bojama.

Foto S. M. Jovanović

- Pita narod, ali nema novca, pa se pazari mahom na sitno. Očekujem da bar Petrovdanski i Malogospojinski vašar u Negotinu budu na nivou ranijih godina - kaže Aca iz Žagubice.

Foto S. M. Jovanović

Deca su, ipak, najčešći gosti, jer su zabavni deo vašarišta ispunili vozići, autići, ringišpili, dvorci za skakanje, luna-park... za koje vožnja košta od 100 dinara pa naviše.

Foto S. M. Jovanović

Gužve je bilo i ispred štandova sa popularnim mekikama, za 70 dinara po komadu.

Američke krofnice su se nudile za 200 dinara po porciji, sokovi i limunade nisu bili jeftiniji od 100 dinara, a za pomfrit se plaćalo 150.

Foto S. M. Jovanović

Na livadama punim raširenih cerada sa raznom robom, bilo je mnogo alata, ali su se najbolje prodavale gaće i čarape. Po 100 dinara za tri para, triput više za velike peškire iz Turske, a kupce je imala i polovna garderoba, neretko i iz - Bugarske.

Foto S. M. Jovanović

- Robu nabavljam na veliko, iz Nemačke, i redovan sam gost negotinskog vašara, mada dolazim i nedeljom, kada je dan za buvljak. Roba je krem klase i dame već dobro znaju za nas - kaže Irina iz Bregova.

Foto S. M. Jovanović

A, na jednom od štandova i pirotski ćilimi za hiljadu do 3.000 dinara. Bilo je i rakija u neobičnim flašama, likera, domaćeg ratluka... Svega, kao na vašaru, ali bez uobičajenih gužvi i jedina je sreća što je bar vreme sve poslužilo, kad je od novčanika bilo slabe vajde.

Foto S. M. Jovanović

ZAKUP

ZAKUP dužnog metra prodajnog prostora u dane vašara je koštao od 1.200 do 2.580 dinara.

Za ugostiteljske objekte to je iznosilo od 3.000 do 5.960, s tim što su prodavci mekika i kafedžije dodatno plaćaju i priključak za vodu od 3.780 dinara. U zabavnom delu vašarišta, zakup prostora za ringišpil je dostigao 43.600, a za luna-parkove čak 99.670 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana