ZARADA I OD OTPADA: Na pirotskoj regionalnoj deponiji počela da radi linija za sekundarnu separaciju

V. ĆIRIĆ

10. 05. 2022. u 08:25

REGIONALNA deponija "Muntina padina" kod Pirota dobila je takozvanu liniju za sekundarnu separaciju otpada, koja prerađuje odbačnu plastiku, tekstil, papir i metal - što sve, kasnije, završava u prodaji.

ЗАРАДА И ОД ОТПАДА: На пиротској регионалној депонији почела да ради линија за секундарну сепарацију

Detalj iz nove "proizvodnje", Foto GU u Pirotu

Vrednost ove investicije iznosi oko 2,5 miliona evra, opslužuje je desetak radnika, a Pirot je na ovaj način postao visokorangirani srpski grad u postupanju sa otpadom, pa samim tim i u oblasti ekologije.

- U pripremu i montažu postrojenja uloženo je tri godine rada, ali će se sve isplatiti.

Otvaranjem ove linije dobijamo mnoge pozitivne efekte, a najpre se znatno smanjuje količina otpada koji bi završio na deponiji. Jednako je važno i što se od otpada pravi novac, pa će postrojenje biti samoodrživo. Naredni korak je primarna selekcija otpada u domaćinstvima, što znači da će građani, posredstvom javnog preduzeća "Komunalac", dobiti kante za razvrstavanje na mokri i suvi, ali i prema poreklu. Posle toga, na red dolazi takozvana kompostana, koja će koštati oko 3,5 miliona evra i biorazgradivi otpad će pretvarati u veoma traženo prirodno đubrivo. Sve to će dovesti do znatnih ušteda, ali i do produženja veka tela deponije, za čije širenje je, inače, potrebno još oko 2,5 miliona evra. Potom sledi izgradnja solarne elektrane - objašnjava gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

Direktor Ivanov i gradonačalnik mr Vasić, Foto GU u Pirotu

Direktor deponije koja služi čitavom okrugu, Nebojša Ivanov, kaže da u "Muntinoj padini" već primenjuju evropske standarde u postupanju sa ambalažnim i plastičnim otpadom - počev od primarne i sekundarne selekcije, do završnih faza. Naredni projekat biće reciklažno dvorište za građevinski otpad koji se u razvijenom svetu već koristi za razne namene, pre svega u niskogradnji, ali i u drugim oblastima.

Inače, Regionalna deponija je jedna od najsavremenijih u Srbiji. Izgrađena je pre desetak godina uz pomoć Evropske unije, a vrednost investicije iznosila je oko pet miliona evra. U postrojenje koje je upravo počelo da radi, pirotska lokalna samouprava je uložila oko stotinu, a Ministarstvo zaštite životne sredine oko 164 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)