SVET KOJI SMO POZNAVALI DO 24.FEBRUARA – NESTAO JE: Ognjen Karanović na Jutjub kanalu KCNS o ratu u Ukrajini

V. N.

16. 04. 2022. u 11:18

NAPOMINjUĆI da je reč o svojevrsnom specijalu kojim ovom prilikom odgovara na zahteve brojnih pratilaca Jutjub kanala KCNS, istoričar Ognjen Karanović ističe važnost teme koja se mora sagledati iz više aspekata, budući da je rat u Ukrajini već ostavio „teške posledice po ukupnu svetsku populaciju i savremenu civilizaciju u celini".

СВЕТ КОЈИ СМО ПОЗНАВАЛИ ДО 24.ФЕБРУАРА – НЕСТАО ЈЕ: Огњен Карановић на Јутјуб каналу КЦНС о рату у Украјини

Foto: Ognjen Karanović (KCNS)

Često citiranu (naročito u poslednja tri meseca) misao o tome kako u ratu prvo strada istina, Karanović tumači kao pogrešnu kada su u pitanju velike sile odgovorne za oružane konflikte, upozoravajući da one istinu ubiju pre, a podsmevaju joj se tokom rata.

„Svet koji smo poznavali do 24. februara nestao je", a rat koji je za sada regionalnog karaktera, može uticati na to da se upotrebom tehnologije koja je razvijena do nezapamćenih razmera, čovečanstvo dovede do katastrofe. Karanović navodi da je pogrešno uspostavljati analogije između procesa koji se tiču rusko-ukrajinskih odnosa i dešavanja na zapadnom delu Balkana, jer su u pitanju različite istorije i drugačiji međuljudski odnosi, iako velike sličnosti postoje.

Kao ilustraciju ove tvrdnje, on predstavlja stvaranje ukrajinskog nacionalnog identiteta. Današnja Ukrajina, a naročito njen zapadni deo, mesto je brojnih istorijskih sukoba Zapada i Istoka, koje je često menjalo gospodare. Na taj prostor naročito je uticao Beč koji je u svoje svrhe, kako bi se stanovništvo politički razdrobilo i lakše kontrolisalo, težio razdvajanju od ruskih državnih, nacionalnih i imperijalnih interesa.

Politika SAD i njenih evropskih saveznika oslikava se u težnji da se NATO proširi što bliže Rusiji, što je prelazak granica na koji Rusija već neko vreme upozorava, naročito od trenutka kada je Bajden postao stanovnik Bele kuće. U periodu od prevrata u Ukrajini, poznatog kao „krvavi Majdan", pa do samog početka rata, ovu državu je napustilo oko 3 miliona građana, koji se nisu osećali bezbedno u okviru novog režima.

Karanović naročitu pažnju posvećuje Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, održanoj u februaru 2022. godine, gde su neki od formiranih zaključaka bili sledeći: „Rusija je od 2014. godine neprijatelj Zapada; širenje NATO u budućnosti biće usmereno protiv Rusije; neprihvatljivi su ruski zahtevi za konkretne bezbednosne garancije".

Na pitanje da li je Bajden, koji decenijama planira slom ruske imperije, računao na potpunu izolaciju i pokušaj isključivanja Rusije iz svih savremenih tokova, odgovor se može samo naslućivati. Važno je da u ovim teškim vremenima Srbija sačuva svoj mir, ali ne po cenu dostojanstva i nacionalnih interesa, ističe Karanović i dodaje da „čovečanstvo sve preživi, ali promene ostanu trajno prisutne, kao i stepen sramote što smo ostali i postali toliko nesavršeni i nedostojni svojih potomaka".

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića na temu „Rat u Ukrajini – kataklizma čovečanstva“ može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)