FRANCUSKA MEĐU PRVIMA PRIZNALA CRNU GORU: Dr Aleksandra Kolaković na Jutjub kanalu KCNS o crnogorsko-francuskim vezama (VIDEO)

Novosti online

01. 04. 2022. u 15:11

NAKON tribine o uspostavljanju odnosa između Francuske i Crne Gore i njihovom daljem razvijanju, dr Aleksandra Kolaković gledaoce upoznaje i sa aktuelnim činiocima koji utiču na saradnju i međusobne uticaje ove dve države.

ФРАНЦУСКА МЕЂУ ПРВИМА ПРИЗНАЛА ЦРНУ ГОРУ: Др Александрa Колаковић на Јутјуб каналу КЦНС о црногорско-француским везама (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Jedna od prvih zemalja koje su priznale Crnu Goru kao novu državu na Balkanu bila je Francuska, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa, pa je i diplomatska kancelarija Republike Francuske u Podgorici prerasla u ambasadu.

Kao vezivno tkivo ove dve države, dr Kolaković prepoznaje i trenutak kada je Florans Manžen, direktorka za kontinentalnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Francuske, uručila odlikovanje Legije časti princu Nikoli II Petroviću Njegošu „u znak posvećenosti razvoju dijaloga i razmene i neumornom zalaganju za razvoj i jačanje između Francuske i Crne Gore".

U vreme vladavine Nikole Sarkozija i Fransoa Olanda čitav prostor Zapadnog Balkana nije bio u glavnom fokusu interesovanja Francuske, što se promenilo dolaskom Emanuela Makrona na vlast i, naročito, objavljivanjem francuske Strategije za Zapadni Balkan iz aprila 2019. godine.

Makron je uputio pismo Zdravku Krivokapiću povodom njegovog stupanja na dužnost premijera Crne Gore aprila 2021. godine, ističući da će Crna Gora imati podršku Francuske u jačanju vladavine prava, ekonomskog i društvenog razvoja i naglasivši aktivnosti Francuske agencije za razvoj (ADF). U skladu sa Strategijom je i projekat u Crnoj Gori vredan 50 miliona evra, što je suma predviđena za finansiranje malih i srednjih preduzeća i opština, u skladu s ciljevima održivog razvoja i zelene energije.

Kako dr Kolaković navodi, Francuska je pružila podršku i u realizaciji projekta u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Za učvršćavanje odnosa ove dve države naročito je značajno otvaranje Konzulata Crne Gore u Lionu, na čelu s počasnim konzulom Bertranom Tiberom, što označava i unapređenje obrazovne i kulturne saradnje.

 Ipak, dr Kolaković ističe da je glavni stožer obrazovne i kulturne razmene dve zemlje Francuski institut, kao i posebni programi saradnje koje finansira Republika Francuska.

Kompletno predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Francuska na Balkanu: istorijski i aktuelni odnosi sa Crnom Gorom (II deo)") može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)