NATO NARUŠIO DOBRE ODNOSE SRBIJE I SAD: Predavanje analitičara Predraga Rajića na Jutjub kanalu KCNS

Novosti online

05. 04. 2022. u 21:50

NOVA tribina o složenim odnosima između Srbije i SAD predstavlja, prema rečima Predraga Rajića, prilike, a naročito probleme između dve države, s posebnim osvrtom na to čemu bi u budućnosti trebalo težiti kako bi došlo do progresa u komunikaciji i saradnji.

НАТО НАРУШИО ДОБРЕ ОДНОСЕ СРБИЈЕ И САД: Предавање аналитичара Предрага Рајића на Јутјуб каналу КЦНС

Foto: KCNS

Rajić je podsetio na istorijsku pozadinu uspostavljanja odnosa, s akcentom na diplomatske 1881. godine, koji su gotovo jedan vek bili dobri, neretko i saveznički. U prilog ovoj tezi, on navodi i zasluge predsednika Vilsona za insistiranje na tome da Banat postane deo Srbije.

Kada je došlo do sukoba između Tita i Staljina, SAD su podržale Jugoslaviju koju nisu želele da izgube, a još manje da prepuste kontroli Sovjeta. Srpsko društvo se okrenulo Zapadu koji je novčano pomagao srpsku privredu i doprinosio razvoju ekonomije. Dobri odnosi trajali su sve do 1990. kada su se interesi srpskog faktora sukobili s američkim.

Rajić ističe da, ma koliko pojedini analitičari govorili o spoljašnjem razbijanju Jugoslavije, on smatra da se država „stvorena na nesolidnim temeljima" najpre raspala iznutra. Bil Klinton, koji je 1993. ušao u Belu kuću, zastupao je politiku prema kojoj je novoj Nemačkoj bilo neophodno dati nešto što će biti njena interesna sfera (istočna Evropa), kako bi sprovodila svoju politiku i stišala dugogodišnje nezadovoljstvo.

Predavač ističe NATO agresiju kao presudan faktor u rušenju odnosa između Srbije i SAD, i kao najveći srpski problem navodi činjenicu da smo Amerikance gledali kao prijatelje, dok su oni, gledajući svoje interese, podržali tadašnje srpske protivnike.

Ipak, danas smo „dužni kao društvo da se borimo za to da popravimo odnos sa njima i da nađemo tačku zajedičkog interesa". 

Kompletno predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Srbi i Amerikanci" može se  pogledati na Jutjub kanalu KCNS:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave