HOMOLJE ZOVE TURISTE: Gostima sve interesantnije brojne atrakcije kraj Petrovca na Mlavi

D. NOVKOVIĆ

04. 04. 2022. u 06:21

PETROVAC na Mlavi postaje sve poželjnija destinacija za turiste, o čemu svedoči i znatan porast njihovog broja tokom prethodne dve godine.

ХОМОЉЕ ЗОВЕ ТУРИСТЕ: Гостима све интересантније бројне атракције крај Петровца на Млави

Foto TO Petrovac na Mlavi

- Lanjski turistički projekti su efekte pokazali već početkom ove godine - kaže predsednik Opštine Duško Nedinić. - Broj posetilaca je postigao rekordnih 5.700 noćenja u januaru i 4.700 u februaru, što je odličan rezultat i napredak u odnosu na 2021, kada je broj noćenja, tokom avgusta, u jeku sezone, jedva dostigao 3.700.

S obzirom na to da je pandemija smanjila putovanja u inostranstvo, i 2021. je zabeležen povećan broj noćenja u odnosu na 2020. - za čak 66 odsto. Najposećeniji su bili "Mlavske terme" u Ždrelu, Gornjačka klisura, etno-selo Bistrica i manastiri koje nazivaju i "homoljskom Svetom Gorom". Zato je, čim se prepoznao trend porasta broja gostiju, ovde pristupilo unapređivanju turističke infrastrukture.

- Prošlog novembra je završena izgradnja prve faze pešačke staze od Malog Laola, preko Banje Ždrelo, do Gornjačke klisure, a spremni su projekti i za naredne dve faze. Cilj je formiranje turističkog mini-koridora, od skretanja za Malo Laole, do Šetonjskog mosta - objašnjava Nedinić.

Lane je završen i projekat "Izgradnja putne infrastrukture ka zimskom centru Beljanica, manastiru Manasija i Banji Ždrelo", u okviru kojeg su obnovljeni i pešački most u gradskom parku, put od Vezičeva ka Zlatovu, a postavljen je i interaktivni info-totem.

- Osim povećanog broja posetilaca, posebno raduje što imamo i nekoliko novih domaćinstava koja su zainteresovana za bavljenje turizmom, kao i nove objekte upravo na pravcu pružanja pešačke staze - zaključuje Nedinić, ne zaboravljajući da im je pomoć u realizaciji pomenutih turističkih projekata, kao sufinansijer, pružilo i Ministarstvo privrede.

PROGRAM

LOKALNA Turistička organizacija je prošle godine izradila "Program razvoja turizma opštine Petrovac na Mlavi, za period 2021-2025", u kojem su predstavljeni rezultati istraživanja na osnovu kojih je definisan razvoj na temeljima bogatog kulturnog nasleđa, zdrave životne sredine i autentične gastronomije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave