ALGORITMI SU ZABAVA: Vanja Mrkušić, učenik osmog razreda iz Paraćina, državni šampion iz informatike i računarstva

Zorana Rašić

03. 04. 2022. u 07:39

VANjA Mrkušić (15) iz Paraćina, učenik osmog razreda Osnovne škole "Stevan Jakovljević", sa ostvarenih 400 maksimalnih poena osvojio je prvo mesto i šampionsku titulu u svojoj kategoriji na nedavnom republičkom takmičenju iz informatike i računarstva. Pobedio je u konkurenciji učenika sedmog i osmog razreda i ujedno dobio poziv da učestvuje na Srpskoj informatičkoj olimpijadi (SIO) početkom maja u Beogradu, što je preduslov za rangiranje za izborno takmičenje za međunarodnu olimpijadu.

АЛГОРИТМИ СУ ЗАБАВА: Вања Мркушић, ученик осмог разреда из Параћина,  државни шампион из информатике и рачунарства

Nastavnica Dragana Đurić prepoznala Vanjin talenat / Foto Z. Rašić

U razgovoru za "Novosti" Vanja kaže da se za informatiku interesovao odmalena i da mu sve iz te oblasti ide lako. Zanimljivo mu je, najpre, bilo to što je mogao da napravi šta god poželi, ali sada ga više okupira pronalaženje različitih rešenja za probleme. Voli analizu podataka, algoritme. U petom razredu na državnom takmičenju osvojio je treću nagradu, u sedmom - drugu, a sada prvu. Kad je bio šesti razred, republičko takmičenje nije održano zbog početka epidemije.

- Ranijih godina sam informatiku učio za vreme nastave, ali ubrzo sam počeo i sam kod kuće da vežbam. Jednostavno, prevazišao sam nivo sa nastave veoma brzo. Ove godine na završnom takmičenju bio sam u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Ukupno je nas oko 150 učenika iz cele Srbije radilo zadatke dva i po sata, nakon što su nam pokazali kako da se ulogujemo na sajt. Inače, informatikom se bavim nekoliko sati svakog dana. To ne smatram učenjem, jer radim ono što volim. Planiram da upišem IT smer u gimnaziji, a i studiraću isto to na nekom od fakulteta.

Budući programer sa osmehom objašnjava da se definitivno ne plaši prijemnog ispita za upis u specijalno odeljenje za posebno nadarene za informatiku i računarstvo. Iz osnovne škole, osim mnogobrojnih diploma sa različitih takmičenja, a sad i titule državnog prvaka, poneće i Vukovu diplomu.

Dragana Đurić, Vanjina nastavnica, zaslužna i za njegova prva informatička znanja, ističe da su posle petog i šestog razreda na red došli komplikovaniji zadaci, a ona se trudila da mu pripremu za takmičenja olakša tako što ga je upućivala na stručnu literaturu i prave sadržaje na internetu. Tim pre što u redovnoj nastavi imaju samo jedan čas informatike nedeljno, pa bi uspeh na takmičenjima bio nemoguć bez dodatnog rada.

- Sa Vanjom sam počela da radim još kad je bio kod učiteljice, četvrti razred. Kroz igru smo učili pomalo informatiku. Odmah sam ga primetila kao izuzetnog đaka. Postizao je odlične rezultate prvo na takmičenju "Dabar", a kasnije i iz informatike. U petom razredu smo odlučili da učimo programski jezik koji se ne izučava u redovnoj nastavi. To je C++, jedan od najbitnijih za takmičenja. Od sedmog razreda sam ga samo usmeravala, praktično sam mu bila mentor. On je tad počeo samostalno da uči i druge programske jezike, poput "jave" i nekih drugih platformi koje spajaju elektroniku sa programiranjem. U svakom slučaju, njegov uspeh je rezultat potpune posvećenosti i samostalnog rada, uz podršku porodice i moju malu pomoć - napominje Đurićeva.

Vanja Mrkušić sa "kolekcijom" raznih diploma / Foto Z. Rašić

Dodaje da je Vanja izuzetan i u svim drugim predmetima.

- Fantastično je odgovoran učenik i voli da se takmiči, što bi vam potvrdio svaki njegov nastavnik. Jednom rečju, svestran je, dete i đak za primer svima.

IGRICE PRAVI SAM

OSIM informatike, Vanja Mrkušić voli i matematiku, fiziku... sve što ima veze sa kompjuterima i programiranjem. Obožava, takođe, elektroniku, da pravi svoje uređaje i sopstvene igrice. Prvu igricu napravio je u šestom razredu, sa dvanaest godina, kao pravi pripadnik tehnološke generacije 21. veka. Ovaj tinejdžer, inače, izuzetne uspehe postizao je i na takmičenju "Dabar", koje nije vezano za određen programski jezik već za efikasno rešavanje problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!