SREĆKOVA ATRAKCIJA NA ULICAMA: Strastveni kolekcionar starih i neobičnih automobila, uvek oduševi sugrađane

S. Babović

04. 03. 2022. u 10:08

MOŽDA se zove Srećko, ali ne sakuplja lozove i tikete u nadi da će mu ime doneti dobitak na lutriji. Od 18. godine, Srećko Ivanović (47) iz Kruševca stravstveni je kolekcionar oldtajmera, koji svoje automobile i motore neretko provoza gradskim ulicama.

СРЕЋКОВА АТРАКЦИЈА НА УЛИЦАМА: Страствени колекционар старих и необичних аутомобила, увек одушеви суграђане

Srećko Ivanović kraj oldtajmera, Foto privatna arhiva

Atrakcije na točkovima i iznajmljuje, a interesovanje je najveće među budućim mladencima.

- Moj prvi auto bio je "mini-moris", koji je u to vreme bio nešto stariji od 20 godina, a kako je reč o engleskom vozilu, za njega nije bilo lako nabavljati delove - priča Srećko Ivanović.

- Taj auto mi je, međutim, bio među omiljenijima, a jedan od favorita danas mi je "opel-rekord P2 kupe" iz 1962, sa motorom od 1.700 kubika, za koji mislim da je jedinstven u Srbiji.

"Opel-rekord" iz 1926. Foto privatna arhiva

Pasija prema starijim i neobičnim automobilima ima svoju cenu. Ivanović podvlači da ta vozila troše i do 15 litara tokom gradske vožnje, kao i da je do delova generalno teže doći. Poseban izazov predstavljaju popravke i redovno održavanje.

- Nije lako naći majstore koji rade restauracije i popravke motora i automobila - kaže Ivanović.

- Sređujem koliko mogu, ali za kompletan remont cena bi bila previsoka.

U garaži ima 12 dvotočkaša, Foto privatna arhiva

U dve garaže do porodične kuće Ivanovića u naselju Lazarica parkirani su i "opel olimpija" iz 1952. godine, sa 1.500 kubika, "ford eskort" iz 1971, a u kolekciji mu, priznaje, nedostaje "mercedes 170" iz 1952. I motore rado sakuplja, i to marke BMV, koji su proizvođeni od 1950. do 1956. godine.

- Ukupno imam 12 motora, a osim BMV, sakupio sam par "Horeksovih" iz 1952. - kaže Srećko.

- Ipak, tri su objektivno u voznom stanju. I oko njih ima dosta posla, ali se trudim da ih dovedem u red koliko mogu. Moj otac je bio metalostrugar i bravar, tako da neke stvari radim sam, dok neke prepuštam obučenim majstorima.

Oldtajmere Srećko iznajmljuje i za ceremonije, najčeššće za venčanja, ali i za druge skupove.

TRAKTORI

IAKO kolekcionarstvo oldtajmera u kruševačkom kraju nije rasprostranjeno kada su automobili u pitanju, jedan drugi, sličan hobi, vrlo je popularan. Od 2009. u selu Đunisu kod Kruševca organizuje se izložba traktora - oldtajmera, a neretko se na njoj mogu videti i starinska putnička vozila i motori. Ova manifestacija organizuje se svakog Svetog Pantelejmona u porti crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina