HEROJI DOBIJAJU OBELEŽJE: Otklonjena poslednja prepreka za izgradnju spomen-kapele na Čemernu

G. ĆIROVIĆ

07. 02. 2022. u 15:14

POTPISIVANjEM Ugovora o prenosu javne svojine na nepokretnosti sa Republike Srbije na Grad Kraljevo, konačno je otklonjena i poslednja prepreka za izgradnju vojničke spomen-kapele na planini Čemerno, četrdesetak kilometara od grada na Ibru.

ХЕРОЈИ ДОБИЈАЈУ ОБЕЛЕЖЈЕ: Отклоњена последња препрека за изградњу спомен-капеле на Чемерну

G.Šljivić

Ovaj važan pravni akt potpisali su gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu i na taj način omogućili realizaciju inicijative koja je pokrenuta pre nekoliko godina.

G.Šljivić

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu

Vojnička spomen-kapela na najvišem vrhu Čemerna biće podignuta kako bi se od zaborava sačuvali heroji srpske vojske u Prvom svetskom ratu koji su 1915. godine dali svoje živote štiteći odstupnicu Prvoj srpskoj armiji prilikom povlačenja dolinom Ibra prema Raški, Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori.

- To je naš dug prema herojima iz kraljevačkog, ivanjičkog, užičkog i dragačevskog kraja koji su se hrabro borili na Čemernu, a gotovo 2.000 njih i ostavilo svoje kosti na ovoj planini, udarivši temelje srpske državnosti – rekao je ovom prilikom istoričar Rade Vukosavljević, jedan od inicijatora projekta. - Očekujem da će kapela biti izgrađena do kraja ove godine, a potom ćemo se posvetiti uređenju enterijera. Planirano je da na zidovima budu ispisana imena svih stradalih boraca u ovoj, nepravedno zapostavljenoj bici, a želimo da napravimo i kriptu u koju ćemo sahraniti kosti naših stradalnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)