ATRAKCIJA I AZIL ZA ŽIVOTINJE: Zoološki vrt "Tigar" u Jagodini opstaje zahvaljujući lokalnoj samoupravi

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 02. 2022. u 16:57

ZOOLOŠKI vrt "Tigar" u Jagodini, jedan od samo četiri u Srbiji, dobio je nove stanare - pet prstenorepih lemura koji su stigli sa Palića.

АТРАКЦИЈА И АЗИЛ ЗА ЖИВОТИЊЕ: Зоолошки врт Тигар у Јагодини опстаје захваљујући локалној самоуправи

Jelena Sedlarević sa starim i novim "stanovnicima" / Foto Z. Gligorijević

S obzirom da je njihovo prirodno stanište Madagaskar, smešteni su u zimovnik, u kojem je temperatura između 20 i 25 stepeni, a hrane se dva puta dnevno.

- Pripreme za zimu počinju mnogo ranije, kada ishranom jačamo imunitet životinja. U ovom periodu obroci su pojačani i svakoj vrsti dodajemo određene suplemente, da bi im hrana bili što sličnija onoj u prirodi - kaže vodič u zoološkom vrtu "Tigar" Jelena Sedlarević.

Inače, sve zveri - osim vukova - jedu goveđe ili ovčje meso, a jedinka velikih mačaka dnevno pojede desetak kilograma.

- Veoma je važno da posetioci shvate da zoološki vrtovi nisu samo atrakcija, vid zabave, niti mesta na kojima se izlažu životinje, već kupovinom ulaznica pomažu očuvanje i razmnožavanje životinjskih vrsta - kaže direktorka JP "Zoološki vrt" master ekonomista Ivana Ristić Ilić. - Zato, istovremeno, edukujemo posetioce i brinemo o svim primercima, jer tigrova, na primer, u prirodi ima tek oko 2.000, a u zoološkim vrtovima širom sveta ih je tri puta više. Lokalna samouprava u Jagodini, kao naš osnivač, prepoznala je da smo fokusirani na dobrobit životinja, te procenila da je centralnoj Srbiji potreban jedan ovakav kompleks, pa nas podržava kroz subvencije.

"Tigru", saznajemo, posebno znači što je od momenta izbijanja pandemije godišnje izdvajala 40 miliona dinara, jer nije bilo grupnih poseta, pa je zabeleženo bezmalo 40 odsto manje gostiju. Od ove godine, ulaznica za odrasle košta 400, a za decu 250 dinara, što je dvostruko jeftinij nego u nekim ustanovama sličnih kategorija i muzejima. Grupne posete, za koje su ulaznice jeftinije, nisu bitno uticale na godišnji budžet zoo-vrta, ali su osetili smanjeni broj gostiju u restoranu.

- Poslednjih desetak godinam deca su ovde za 250 dinara dobijala pljeskavisu, pomfrit i sok, a razgledanje životinja nismo naplaćivali. Cene smo korigovali jer se ispostavilo da od ovoga najveću korist imaju turističke agencije, a roditelji nisu ni osetili povlastice - kaže direktorka Ivana Ristić Ilić.

Inače, ovu jagodinsku atrakciju - koja već 16 godina radi svih 365 dana, a na dva i po hektara raspolaže sa 250 jedinki, odnosno 52 životinjske vrste - za 12 meseci poseti oko 100.000 ljudi, od oko pola miliona turista koji borave u Jagodini.

TROŠKOVI

U ZOOLOŠKOM vrtu su zaposleni veterinar i veterinarski tehničar, a za analize koriste usluge Veterinarske stanice i Veterinarsko-specijalističkog instituta u Jagodini. Inače, pušku za omamljivanje su platili 200.000 dinara, dok samo jedan komplet za davanje sedativa zverima košta 50 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)