ČUVARI TRADICIONALNOG IGRAČKOG NASLEĐA: U Novom Sadu predstavljen projekat usavršavanja za rukovodioce folklornih ansambala

S. B.

03. 02. 2022. u 15:00

PROJEKAT stručnog usavršavanja umetničkih rukovodilaca i igrača folklornih ansambala u regionu, koji podrazumeva edukaciju na polju očuvanja i razvoja srpske kulture i tradicije u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, pokrenuo je Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu

ЧУВАРИ ТРАДИЦИОНАЛНОГ ИГРАЧКОГ НАСЛЕЂА: У Новом Саду представљен пројекат усавршавања за руководиоце фолклорних ансамбала

foto FIL

Reč je o, za učesnike, besplatnim seminarima koji će biti realizovani svakog meseca, a prvi na redu su već od marta ove godine u Banjoj Luci, Ljubljani, Vukovaru, Drvaru, Kopru, Krnjaku, Trebinju, Mariboru i Nikšiću.

To su danas, predstavljajući projekat u Novom Sadu, potvrdili Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu i dr Vesna Bajić - Stojiljković, etnomuzikolog i etnokoreolog i naglasili da su partneri projekta Savez Srba Slovenije, SKD Prosvjeta iz Hrvatske, Zajedničko veće opština Vukovar, Savez Kulturno umetničkih društava Republike Srpske, lokalne samouprave i lokalna kulturno umetnička društva.

- Srpska narodna igra, pesma i narodna nošnja predstavljaju veliko bogatsvo koje imamo i koje bi trebalo negovati i čuvati pa je veoma važno i na ovaj način pružiti podršku Kulturno umetničkim društvima u regionu - kaže Ćutilo.- U celom tom procesu jednu od najznačajnijih uloga imaju folklorni ansambli koji su često najbolji ambasadori srpske kulture širom sveta i zbog svega toga pokretanjem projekta želimo da doprinesemo očuvanju i promociji srpskog folklora. Veliku zahvalnost dugujemo timu stručnih i iskusnih ljudi koji će u narednim mesecima na terenu realizovati projekat i sa zadovoljstvom ćemo na kraju projekta svi da se sretnemo u Novom Sadu.

Dr Vesna Bajić – Stojiljković, naglasila je ispred stručnog tima da će svi sadržaji edukacije biti usmereni na očuvanje i unapređenje srpske kulture i tradicije u regionu.

- Seminari za narodnu igru realizuju se u Srbiji dugi niz godina a ovo je prvi put da je folklornim ansamblima pružena institucionalna podrška, posebno ako govorimo o udruženjima u zemljama regiona. Stoga verujemo da će biti veliko interesovanje članova folklornih ansambala i njihovih rukovodilaca. Jer, ovim projektom želimo da podstaknemo, ne samo rad srpskih folklornih ansambala u regionu, već i da im pružimo neophodna znanja o scenskom radu, koreografiji i umetničkom rukovođenju – istakla je dr Bajić Stojiljković.

Autori projekta namereni su da podstaknu folklorne aktivnosti u regionu, podrže umetničke rukovodioce, doprinesu prevazilaženju problema u radu sa dečjim i odraslim folklornim ansamblima i pruže znanja o narodnoj igri iz različitih etnokoreoloških područja, kao i njihovoj scenskoj primeni. Stručni tim predavača satkan je od vrsnih umetničkih rukovodilaca i pedagoga, etnokoreologa i etnomuzikologa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)