ZGRADA KOMANDE PONOVO CRKVENA: Vojska Srbije vraća nekadašnji eparhijski dvor, a SPC vojsci prepušta 360 hektara šume

D. NOVKOVIĆ

11. 01. 2022. u 08:25

Zgrada Komande garnizona u Požarevcu uskoro će biti vraćena u posed Srpske pravoslavne crkve, za koju je, kao eparhijski dvor, i zidana tridesetih godina prošlog veka. Prema najavi vladike braničevskog Ignjatija, ovaj povraćaj obaviće se za oko mesec dana, razmenom nekretnina.

ЗГРАДА КОМАНДЕ ПОНОВО ЦРКВЕНА: Војска Србије враћа некадашњи епархијски двор, а СПЦ војсци препушта 360 хектара шуме

Foto D.N.

- Završen je sudski postupak kojim je postignut sporazum sa Vojskom o razmeni vlasništva. Crkvi će biti vraćena zgrada Komande garnizona, a ona će, zauzvrat, dati Vojsci 360 hektara šuma u rejonu Pasuljanskih livada - rekao je Ignjatije.

Zgrada Komande garnizona nalazi se u blizini Saborne crkve, koju je 1819. podigao knez Miloš Obrenović. U blizini su i dva eparhijska dvora. Jedan je stara građevina i u njemu radi eparhijska administracija, a u drugom, novijem, zidanom devedesetih godina prošlog veka, boravi vladika Ignjatije. Prema njegovim rečima, pošto je postojeći prostor za njihove kancelarije nedovoljan, dobro će im doći prostorije u zgradi koja im se uskoro vraća u posed.

Novi i stari eparhijski dvor, Foto D.N.

O tome da je zgrada Komande garnizona nekad pripadala crkvi, svedoče i freske nađene prilikom njene obnove, tokom leta 2018. godine. Tada su radnici, skidajući stare slojeve sa zidova, otkrili freske sa naslikanim verskim prizorima i likovima svetaca Kozme i Damjana, Isusa Hrista, Bogorodice i prosvetitelja Svetog Save. Inače, ova zgrada zidana je u srpsko-vizantijskom stilu, a freske je oslikalo nekoliko ruskih freskopisaca.

Vladika Ignjatije, Foto GU Požarevac

Nakon otkrića fresaka, u tom prostoru napravljena je vojna kapela.

Kada zgradu Komande garnizona bude preuzela eparhija, iz nje će morati da se isele vojne službe. Prema najavi vladike Ignjatija, njima će prostor ponuditi grad Požarevac, u nedavno kupljenoj zgradi Komercijalne banke.

Vojna kapela u Komandi garnizona, Foto D. N.

ZIDANjE

Zgrada Komande garnizona sazidana je pred početak Drugog svetskog rata i posvećena je svecima Kozmi i Damjanu. Crkva je ovu zgradu vrlo kratko koristila, jer su nju tokom rata preuzeli Nemci, a po njegovom završetku koristila ga je Vojska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere